W piekarniku można wygodnie przygotować przepyszne mięso, zapiekankę i ulubione ciasto. Podczas pieczenia na ściankach osadza się tłuszcz i resztki jedzenia. Jeśli wnętrze nie zostanie wyczyszczone od razu, to przy następnym użyciu pod wpływem wysokiej temperatury brud może przywierać do ścianek i będzie wydzielał bardzo nieprzyjemny zapach. A jak utrzymać piekarnik w czystości i czemu jest to takie ważne?
Dlaczego nie powinno się piec w brudnym piekarniku?
Brud, który osadza się wewnątrz piekarnika, może być całkowicie niewidoczny na zewnątrz. Jednak w porę nieusunięte zanieczyszczenia po pewnym czasie będą bardzo trudne do wyczyszczenia. Poza tym osad z tłuszczu i przypalone resztki niekorzystnie wpływają na smak i zapach pieczonych potraw. Długotrwałe zaniedbania w tym obszarze mogą doprowadzić do uszkodzenia grzałki lub innych elementów wyposażenia. Resztki jedzenia z czasem zaczną gnić, a na ich powierzchni zaczną się namnażać bakterie i inne niebezpieczne drobnoustroje. W efekcie włączając piekarnik, można doprowadzić do rozprzestrzenienia się groźnych dla zdrowia mikroorganizmów. Brudny piekarnik wydziela również wyjątkowo przykrą woń, która podczas pieczenia roznosi się po całym domu.
Czyszczenie piekarnika domowymi sposobami
Regularne czyszczenie piekarnika sprawi, że będzie długo służył rodzinie i umożliwi przygotowywanie wyjątkowo pysznych i aromatycznych dań. Jednak, aby tak się stało, trzeba na bieżąco usuwać tłuszcz i inne drobne zanieczyszczenia. Do tego celu warto użyć sody oczyszczonej połączonej z wodą w odpowiednich proporcjach, aby powstała jednorodna pasta. Taki preparat jest całkowicie bezpieczny i dobrze usunie nawet mocno przypalony brud. Kolejnym polecanym środkiem jest woda wymieszana z octem w proporcjach 1:1, którą można spryskać wnętrze piekarnika, a całość trzeba przetrzeć ściereczką lub ręcznikiem papierowym. Wyjątkowo oporne plamy warto posypać solą kuchenną, a następnie trzeba chwilę odczekać i rozgrzać piekarnik, by z łatwością usunąć brud.
Piekarnik z funkcją samoczyszczenia
Czyszczenie piekarnika to męczące zajęcie, które zajmuje dużo czasu. Dlatego warto zdecydować się na piekarnik do zabudowy z funkcją samoczyszczenia. Takie urządzenie jest bardzo proste i intuicyjne w obsłudze. Nowoczesne modele są wyposażone w tryb czyszczenia katalitycznego, który polega na podwyższeniu temperatury do 250°C, co pozwala spopielić wszystkie resztki, by można je było sprawnie usunąć. Przydatną funkcją jest również czyszczenie parowe i pyrolityczne. A co można w ten sposób zyskać? Sprawdź w tym artykule, jak ważne jest utrzymanie piekarnika w czystości. Do głównych korzyści zalicza się przede wszystkim względy estetyczne i możliwość przygotowywania zdrowych i smacznych posiłków. Umyty piekarnik zapewni domownikom bezpieczeństwo i sprawi, że każde danie wyjdzie znakomicie i będzie doskonale pachniało. Dlatego wspomniane urządzenie warto sprzątać przynajmniej raz w miesiącu oraz po każdym wielogodzinnym pieczeniu.
Nowoczesne piekarniki czyszczą się same. Mając taki sprzęt, nie trzeba poświęcać czasu na dokładne szorowanie ścianek, drzwiczek i grzałek. Domownicy mogą włączyć program czyszczący w dowolnie wybranym przez siebie momencie, a najlepiej zrobić to na co najmniej dwie godziny przed planowanym pieczeniem. Systematyczne sprzątanie piekarnika to świetny sposób na przedłużenie jego żywotności i zadbanie o dobre samopoczucie wszystkich członków rodziny. W efekcie podczas pieczenia w domu będzie się unosił wspaniały zapach podgrzewanych potraw.