Garam masala przyprawa to ciekawy dodatek do dań hinduskich, które zdecydowanie korzystnie wpływają na układ trawienia. Warto jednak wiedzieć, że taką przyprawę można również wykorzystać do wielu innych dań i zyskać odpowiednie właściwości. Jakie są ich przykłady? Fachowcy odpowiadają.
Garam masala przyprawa – czym jest?
Garam masala przyprawa to specyficzny dodatek do dań, w skład którego wchodzą przede wszystkim składniki o bardzo charakterystycznym zapachu oraz smaku. Będzie to między innymi czarny pieprz, kardamon, goździki, gałka muszkatołowa oraz kmin rzymski.
Przekąski indyjskie na zimno oraz dania pełnowartościowe na ciepło zazwyczaj zawierają taką przyprawę. Jest ona korzystna, ponieważ doskonale pobudza procesy trawienne do działania. Można w ten sposób zadbać o zdrowie swoich jelit.
Oczywiście, jest to również bardzo aromatyczna przyprawa, do której należy się przyzwyczaić. Warto głównie dodawać ją do mięs oraz sosów, ponieważ to właśnie w takiej postaci smakuje najlepiej. Często garam masala mylone jest z curry, jednak nie jest to ta sama przyprawa.
Garam masala przyprawa – gdzie kupić?
Taką przyprawę można kupić na wiele sposobów. Często można spotkać ją w dużych hipermarketach, które oferują szeroki asortyment dla każdego klienta. Dzięki temu można otrzymać ją od ręki, bez konieczności czekania na dostawę.
Jeśli jednak okaże się, że nie jest ona dostępna, to warto zamówić ją przez Internet. Oryginalna garam masala smakuje zupełnie inaczej od tych, które produkowane są w Polsce. Warto wziąć to pod uwagę i korzystać z placówek online.
Można również postarać się zrobić taką przyprawę samodzielnie, bazując na proporcjach. Jest to jednak możliwość, która kierowana jest głównie dla miłośników kuchni indyjskiej. Wszystko ze względu na fakt, że wtedy uzyskuje się ją w dużych ilościach.
Garam masala przyprawa to dodatek bardzo charakterystyczny dla kuchni hinduskiej. Świetnie działa na układ trawienny.