Jakie trzeba mieć predyspozycje, aby zostać szefem kuchni?

szef kuchni

Praca jako kucharz — wszyscy automatycznie kojarzą ją ze skwierczącym mięsem, parującymi potrawami czy grzechoczącymi naczyniami. Ale samo gotowanie to tylko jedna z wielu prac, które wykonuje szef kuchni. Co dokładnie obejmuje jego praca i jakie predyspozycje trzeba mieć w tym zawodzie? Podpowiadamy.

Planowanie i kalkulacja

Nawet kucharz od czasu do czasu musi usiąść przy biurku i wyciągnąć kalkulator lub długopis. Szef kuchni musi między innymi stworzyć menu lub specjalne oferty na określone okazje. Następnie musi obliczyć, ile towarów jest potrzebnych i za jaką cenę ostatecznie należy sprzedać żywność. Tutaj oczywiście musi się upewnić, że ceny są ekonomiczne. Osoba zatrudniona na takim stanowisku musi więc wykazać się ścisłym umysłem, umiejętnością liczenia, przewidywania i planowania.

Zakup, odbiór i przechowywanie towarów

Aby w ogóle można było gotować, składniki muszą oczywiście znajdować się w kuchni w odpowiednich ilościach. W przeszłości trzeba było jechać na targ wcześnie rano i samemu zaopatrzyć się w niezbędne artykuły spożywcze. W dzisiejszych czasach łatwo jest je zamówić u dostawcy. Natychmiast po dostarczeniu towarów szef kuchni musi je sprawdzić pod względem ilości i jakości. Jest to szczególnie ważne w przypadku owoców, ryb czy mięsa. Dostarczone towary muszą być następnie odpowiednio schowane. Zleca on to zadanie podwładnym, których wcześniej wyszkolił na temat tego jak i gdzie należy przechowywać różne produkty spożywcze.

Struktura stanowiska

Dobre przygotowanie stanowiska pracy jest ważne, ponieważ kiedy zaczyna się codzienna działalność, nie ma już czasu na gromadzenie sprzętu, narzędzi i składników. Dlatego szef kuchni musi przygotować swoje stanowisko pracy i wyposażyć je w materiały, które będą mu potrzebne później. Gwarantuje to, że wszystko ma w zasięgu ręki, gdy żywność ma być przygotowana. Musi on również sprawdzić, czy pozostali pracownicy odpowiednio przygotowali swoje stanowisko, aby później nie dochodziło do przestoju w pracy.

Przygotowanie i ułożenie potraw

Przychodzą zamówienia, które szef kuchni musi rozdzielić między swoich pracowników tak, aby dania były gotowe jak najszybciej, ponieważ goście nie chcą długo czekać na jedzenie. W większości kuchni zadania są podzielone w taki sposób, że jeden pracownik odpowiada za dania na zimno, jeden za zupy i dodatki, jeden za mięso, ryby i sosy i jeden za desery. Z reguły odpowiedzialny szef kuchni ustala wcześniej sposób przygotowania lub prezentacji dań. Zespół kucharzy musi postępować zgodnie z tymi instrukcjami, aby potrawy zawsze były dostarczane w określonym standardzie i zawsze smakowały równie dobrze.

Po gotowaniu przychodzi porządkowanie i sprzątanie

Jak tylko ostatni posiłek wyjdzie, szef kuchni rozdziela obowiązki dotyczące sprzątania, zmywania użytych naczyń, garnków itp. Restauracje czy hotele często mają własną zmywalnię z oddielnym personelem lub np. zmywarkę. W dużych firmach naczynia i sztućce często muszą być czyszczone i ponownie udostępniane podczas pracy. Kucharze muszą jednak samodzielnie posprzątać przedmioty w kuchni, a także używany przez nich sprzęt (piekarnik, kuchenka, mikser itp.). Szef kuchni nadzoruje dokładne czyszczenie, jak również prawidłowe obchodzenie się z żywnością i higienę osobistą pracowników, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się zarazków. Bo gość, który zachoruje od jedzenia, to bardzo zła reklama restauracji. Osoba zatrudniona na tym stanowisku musi więc wykazać się empatią, ale i stanowczością, umiejętnościami przywódczymi i asertywnością, aby poprawnie zarządzać swoim zespołem. Jeśli interesuje nas taka praca sprawdźmy: https://www.dziswlodzi.pl/artykuly/roznosci/jak-obecnie-w-lodzi-znalezc-atrakcyjne-oferty-pracy

Dodaj komentarz