Dzięki odpowiednio dobranym przyprawom możemy wzbogacić smak wielu potraw. Należy także zaznaczyć, że zioła, których na co dzień używamy w swojej kuchni oprócz wysokich walorów smakowych posiadają także właściwości lecznicze. Po jakie zatem przyprawy szczególnie warto sięgać? Jakie zioła warto zawsze mieć w swojej kuchni?
Przyprawy, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie
Jak powszechnie wiadomo najbardziej wartościowe dla naszego organizmu są zioła świeże. Niektóre z nich możemy uprawiać w swoich przydomowych ogródkach lub w doniczkach w kuchni. Świeże zioła są bardzo aromatyczne. Jednak wiele osób docenia także zioła suszone. Tego typu produkty są, bowiem proste w przechowywaniu, a ponadto wystarczy ich niewielka ilość, żeby nadać potrawie pożądany smak. Jeżeli chcielibyśmy stworzyć listę przypraw, których nie powinno zabraknąć w naszej kuchni to z całą pewnością powinna znaleźć się na niej bazylia. Przyprawa ta posiada właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Dobrze działa także na nasz układ pokarmowy. Warto wiedzieć, że roślina ta nazywana jest także naturalnym środkiem antydepresyjnym. Przyprawa ta stanowi idealny dodatek do dań kuchni włoskiej. Z powodzeniem można dodawać ją także do lekkich sałatek czy koktajli. Kolejną przyprawą, którą dobrze jest mieć w swojej kuchni jest rozmaryn. Rozmaryn posiada działanie antynowotworowe i przeciwreumatyczne. Przyprawy tej możemy używać do większości dań jednogarnkowych. Idealnie nadaje się do ryb, duszonych mięs, a także do sałatek. Ponadto warto dodać, że rozmaryn podobnie jak bazylia pozytywnie wpływa na nasz nastrój.
Po jakie jeszcze inne zioła warto sięgać?
Godnym uwagi ziołem, które z całą pewnością warto jest mieć w swojej kuchni jest także tymianek. Roślina ta ma w sobie naprawdę duży potencjał. Tymianek dodany do potraw wspiera nasz układ odpornościowy i układ pokarmowy. Roślina ta uprawiana w doniczce stanowi także piękna ozdobę wnętrz. Tymianek ze względu na bardzo wyrazisty smak wspaniale komponuje się z rybami, wołowiną i drobiem. Doskonale sprawdzi się również, jako dodatek do gulaszów i zup. Kompletując zioła do kuchni nie możemy pominąć także majeranku, który bardzo dobrze nadaje się do wszelkiego rodzaju dań ciężkostrawnych takich jak chociażby: grochówka, placki ziemniaczane, flaki czy tłuste mięsa. Majeranek, bowiem ma bardzo dobry wpływ na regulacje trawienia, łagodzi skutki przejedzenia. Przyprawa ta pomaga przy różnych chorobach układu pokarmowego. Majeranek posiada także właściwości rozgrzewające. Na koniec pamiętajmy, że niektóre osoby nie mogą pozwolić sobie na spożywanie wszystkich ziół i przypraw w dowolnych ilościach. Szczególną ostrożność w tej kwestii powinny zachować zwłaszcza kobiety w ciąży, dzieci, czy osoby, które mają problemy z wątrobą. Więcej ciekawych porad na tematy dotyczące zdrowego odżywiania i zakupów odnajdziemy na portalu internetowym kamitom.pl. Należy podkreślić, że kamitom.pl to godny polecenia serwis lifestylowy, który naprawdę warto odwiedzić.