Podczas przygotowywania posiłków używamy deski do krojenia. Niestety, wielu z nas nie zdaje sobie sprawy z niebezpieczeństwa, jakie czai się za tym pozornie zwykłym przedmiotem. Okazuje się, że materiały, z których jest wykonana, mogą zawierać bakterie, od których często chorujemy. Dlatego warto sięgać po produkty wykonane z naturalnych materiałów, bo tylko one zapewnią nam zdrowie.
Zalety dębowych desek do krojenia
Drewniane deski do krojenia mają swoje zalety, ponieważ są produkowane w sposób zrównoważony, nie uwalniają mikroplastiku do środowiska i są bardzo stabilne w użytkowaniu. Wysokiej jakości deska drewniana ręcznie robiona to świetny pomysł na prezent, a także doskonały wybór do domowej kuchni. Dobrym pomysłem jest zakup małej dębowej deski do krojenia, aby można było jej używać, utrzymując jednocześnie dużą deskę w czystości.
Dlaczego lepiej jest używać desek drewnianych niż plastikowych?
Drewniane deski do krojenia są znacznie trwalsze niż plastikowe. Nie łamią się i nie tną łatwo, a przy odpowiedniej pielęgnacji mogą służyć nawet do 20 lat. Ponadto drewno nie rysuje się łatwo, co stanowi ogromną zaletę w porównaniu z plastikowymi deskami do krojenia (plastikowe deski do krojenia również uwalniają mikroplastik do środowiska). Drewno ma właściwości antybakteryjne, co oznacza, że nawet jeśli kroisz na nim mięso lub rybę, nie zabrudzi się szybko – dzięki temu łatwiej zachować ją w dobrej kondycji.
Jak dbać o dębowe deski do krojenia? Praktyczne wskazówki
Ważne jest, aby wiedzieć, jak prawidłowo dbać o drewnianą deskę, aby móc jej używać jak najdłużej i utrzymać ją w dobrym stanie. Najlepszym sposobem jest mycie deski ciepłą wodą bezpośrednio po każdym użyciu. Następnie połóż ją na ręczniku i poczekaj, aż całkowicie wyschnie.
Deski drewniane źle reagują na zbyt dużą ilość wody. Unikaj więc sytuacji, w których deska po długi kontakt z wilgocią. Może to spowodować uszkodzenie struktury deski, a także pojawienie się nieestetycznie wyglądającej pleśni.