Piwa kraftowe podbijają polski rynek piwowarski od dobrych paru lat. Jeszcze jakiś czas temu ich wybór był niewielki, natomiast dzisiaj nawet półki popularnych sklepów sieciowych uginają się pod naporem fantazyjnych butelek o unikatowych grafikach i jeszcze lepszym wnętrzu. Ale czym właściwie są piwa rzemieślnicze i co różni je od przemysłowych odpowiedników? Na te pytania postaramy się odpowiedzieć w naszym artykule.
Jakość na pierwszym miejscu
Chociaż nasz świat nieustannie pędzi do przodu i wiele procesów produkcyjnych odbywa się szybciej oraz mniejszym kosztem, tak w niektórych gałęziach gospodarki najwyższa jakość produktu osiągana może być jedynie w efekcie niespiesznych i często tradycyjnych metod produkcji. Idealnym na to przykładem jest świat piw kraftowych, produkowanych najczęściej na niewielką skalę z zastosowaniem tradycyjnych metod produkcji oraz przy użyciu surowców najwyższej jakości. Piwa produkowane w browarze rzemieślniczym to idealna propozycja dla wszystkich miłośników chmielowych trunków, którym znudziły się sztampowe piwa z browarów przemysłowych. Browary kraftowe zajmują się produkcją zarówno piw dolnej, jak i górnej fermentacji w wielu różnorodnych wersjach. Producenci piw rzemieślniczych to często pasjonaci, którzy na pierwszym miejscu stawiają jakość swoich wyrobów oraz często nietuzinkowe połączenia smakowe. Stąd na polskim i światowym rynku piwnym znajdziemy dzisiaj wiele oryginalnych, niszowych browarów, zajmujących się produkcją piw docenianych przez największych koneserów.
Wiesz, co pijesz i od kogo pijesz
Inną charakterystyczną cechą produkcji piw kraftowych jest to, że ich wytwórcy rzadko są postaciami anonimowymi. Często lokalne browary powstają w miejscach o długoletniej tradycji, a ich właściciele zżyci są z lokalną społecznością, dzięki czemu piwa wychodzące z takich miejsc nabierają dodatkowego charakteru. Wysoka jakość produkcji chmielowych trunków w browarze rzemieślniczym połączona z wysokogatunkowymi surowcami przekładają się bezpośrednio na smak takiego piwa. Kraftowa produkcja sprawia, że piwo ma niebywale głęboki smak z którym nie może równać się alkohol pochodzący z browarów przemysłowych. Ponadto wybór rodzajów i smaków piw rzemieślniczych jest niezwykle szeroki i powiększa się w bardzo szybkim tempie. Nierzadko piwa kraftowe to coś więcej niż sam trunek, to często cała filozofia i sposób życia zamknięte w oryginalnej butelce. Zdecydowanie warto spróbować piw pochodzących z browarów rzemieślniczych i odkryć niebanalne smaki, jakie mają nam do zaoferowania ich producenci. Wyjątkowej jakości piwo dostępne jest między innymi w małopolskim browarze Tenczynek, który produkuje choćby unikatowe piwo BUH z zawartością suszu konopnego.