Mango i chili, truskawki i szpinak, a może kurczak i masło orzechowe? Połączenia smaków mogą być zaskakująco smaczne, dlatego warto czasem zaryzykować i dać się ponieść kulinarnemu natchnieniu. Przedstawiamy kilka zaskakujących i super smacznych przepisów.
Frytki z batatów z cytrynowym majonezem
Cytrynowy majonez – brzmi zaskakująco? Może i jest to dość nieoczywiste połączenie, ale dla takiego smaku z pewnością warto zaryzykować! Delikatnie kwaskowy smak sosu doskonale komponuje się z pikantnymi, chrupiącymi frytkami z batatów.
Potrzebne składniki:
- 1 duży batat
- przyprawy: ostra papryka, słodka papryka, wędzona papryka, rozmaryn, szczypta cynamonu, pieprz i sól (do smaku)
- olej słonecznikowy lub rzepakowy
- 3-4 łyżki Majonezu Kieleckiego lekkiego
- sok i skórka z połowy cytryny
Zaczynamy od obrania batata i pokrojenia w długie słupki. Następnie umieszczamy go w misce z bardzo zimną wodą. Pozwoli to nam wypłukać z batata część skrobi, dzięki czemu frytki będą bardziej chrupiące. Po upływie kilkunastu minut wylewamy wodę, osuszamy słupki ręcznikiem papierowym i dodajemy niewielką ilość oleju – tyle ile potrzeba, żeby każdy słupek został nim pokryty. Następnie dosypujemy wszystkie przyprawy oprócz soli i wszystko dokładnie mieszamy. Frytki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia – w miarę możliwości tak, żeby nie stykały się ze sobą. Pieczemy do miękkości i lekkiego przyrumienienia w 220 stopniach Celsjusza (długość pieczenia zależy od grubości frytek). W tym czasie przygotowujemy sos – Majonez Kielecki lekki przekładamy do miski, dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz odrobinę soli i pieprzu, mieszamy. Gotowe frytki wyjmujemy z piekarnika, solimy i podajemy z sosem cytrynowym.
Kurczak po koreańsku z sekretnym składnikiem
Kurczak z tego przepisu długo nie daje o sobie zapomnieć – soczysty, aromatyczny, jedyny w swoim rodzaju, a do tego z sekretnym składnikiem jakim jest… ketchup! Brzmi dziwnie? Ale smakuje wybornie. Zachęcamy do samodzielnego sprawdzenia.
Czego potrzebujemy?
- 500 g mięsa z udek z kurczaka (bez kości)
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1 jajko
- olej słonecznikowy lub rzepakowy do smażenia
- szczypiorek
Sos:
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- posiekany kawałek imbiru (2-3 cm)
- 3 łyżki wody
- chili w proszku do smaku
- łyżka sezamu
- 3 łyżki Ketchupu Kieleckiego pikantnego
- 2 łyżki słodkiego sosu chili
Kroimy udka kurczaka na mniejsze kawałki, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie obtaczamy w mące ziemniaczanej. Następnie rozgrzewamy sporą ilość oleju w woku lub na głębokiej patelni. Smażymy mięso aż będzie dobrze wysmażone przez 7-9 minut, a w tym czasie przygotowujemy sos, łącząc ze sobą wszystkie składniki. Kiedy kurczak będzie gotowy, odlewamy nadmiar oleju i dodajemy sos. Smażymy do czasu aż sos całkiem wchłonie się w panierkę i… zdejmujemy z ognia. Na koniec posypujemy szczypiorkiem.