Lekka sałatka z domowym sosem
Składniki na sałatkę:
90 g Kurczaka wegańskiego Heura
60 g rukoli
1 awokado
1 burak
1 łyżka pestek dyni
30 g kiełków
90 g pieczarek
150 g ciecierzycy
1/2 cytryny
Składniki na sos:
50 ml oliwy z oliwek
70 ml wody
50 g mielonych migdałów
10 g soli
15 ml soku z cytryny
50 g ketchupu
Przygotuj domowy sos koktajlowy. Wymieszaj migdały, wodę i sól. Ubijaj stopniowo dodając oliwę z oliwek. Dodaj ketchup i wyciśnij sok z cytryny i wymieszaj.
Do miski wrzuć rukolę i ugotowaną ciecierzycę. Pokrój grzyby i dodaj je do mieszanki. Smaż kurczaka wegańskiego Heura na patelni na złoty kolor. Połóż kurczaka wegańskiego Heura® na wierzchu i dodaj pokrojone awokado. Skrop oliwą, sokiem z cytryny i posyp solą. Następnie polej dużą łyżką domowego sosu. Posyp kiełkami i pestkami dyni.
Śródziemorsko-azjatycki stir fry
180 g Kurczaka wegańskiego Heura
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 gałązka pietruszki
6-8 szparagów
100 ml sosu sojowego
30 g orzeszków ziemnych
400 g makaronu chińskiego
1 cukinia
1 łyżka sezamu
1 łodyga trawy cytrynowej
20 g drobno posiekanej kolendry
Makaron przygotuj wg przepisu na opakowaniu, podsmaż i odstaw na później. Papryki pokrój w cienkie paski, a szparagi na średniej wielkości kawałki. Pokrój cukinię na cienkie plasterki. Wlej odrobinę oliwy z oliwek do woka i przyrumieniaj kurczaka wegańskiego Heura przez 5 minut. Następnie odłóż na osobny talerz.
Lekko spryskaj wok olejem i poczekaj, aż będzie bardzo gorący. Dodaj szparagi i paprykę i dobrze wymieszaj. Smaż przez 1 minutę, a następnie dodaj cukinię i rozkrojoną trawę cytrynową. Mieszaj, aby nie przykleiły się do patelni. Gdy warzywa się przyrumienią, wyłącz ogień. Dodaj kurczaka wegańskiego Heura, orzeszki ziemne i sezam. Posyp drobno posiekaną kolendrą do smaku. Dodaj obfitą porcję sosu sojowego. Na koniec wmieszaj makaron.
Kolorowe szaszłyki
50 g Kurczaka wegańskiego w kawałkach Heura
1 cebula
1 cukinia
4 małe ziemniaki
1 kolba kukurydzy
olej
sól gruboziarnista
rozmaryn
Rozgrzej piekarnik do 180ºC lub rozpal grill. Obierz ziemniaki, zrób w nich dziurki i ułóż na blasze lub ruszcie. Piecz przez 10 minut. W międzyczasie pokrój cukinię i kukurydzę w grube plastry. Cebulę obierz i pokrój na ćwiartki. Na patyczki do szaszłyków nabijaj na przemian warzywa i Kurczaka wegańskiego Heura. Dopraw solą i rozmarynem.
Przygotowanie na patelni: wlej odrobinę oleju i poczekaj aż się rozgrzeje. Smaż szaszłyki obracając je od czasu do czasu. Przygotowanie na grillu: natrzyj szaszłyki odrobiną oleju i piecz na rozgrzanym ruszcie obracając od czasu do czasu.
Gdy szaszłyki zbrązowieją, wyłącz ogień i podawaj na ciepło.