Sezon na wspólne biesiadowanie trwa w najlepsze. Nie ważne czy grillujemy na działce, w ogrodzie czy na tarasie, ważne że przy tej okazji przyjemnie spędzamy czas z rodziną i przyjaciółmi. Niezależnie co jest głównym kulinarnym punktem programu warto zadbać o przystawki. A co do nich pasuje idealnie? Z pewnością Sos Kielecki tatarski i Sos Kielecki amerykański.
Sałatka z akcentem
Solidna porcja witamin w postaci sałatki zawsze powinna znaleźć się na stole, niezależnie od okazji i pory roku. Jednak najlepiej smakuje teraz, gdy mamy dostęp do świeżych warzyw sezonowych. Wykorzystajmy np. bób, ogórek lub pomidor, natkę pietruszki, koperku. Co jeszcze? To co lubicie. Mieszamy, miksujemy dowolnie, a smak podbijamy Sosem Kieleckim tatarskim, który posiada wyrazisty charakter oraz gęstą, puszystą konsystencję. Powstaje na bazie drobno siekanych ogórków konserwowych, cebuli, marynowanych pieczarek oraz mieszanki przypraw. Dania z jego dodatkiem wyróżnia pełny i zbalansowany bukiet smakowy.
Sos kielecki tatarski to uniwersalny dodatek do wielu potraw, który idealnie sprawdzi się także jako dip do panierowanych ryb i wędlin czy dodatek do pieczonego mięsa oraz dań serwowanych na gorąco.
Podróż z kurczakiem
Kurczak to mięso, które od lat niepodzielnie panuje na naszych stołach. Znakomicie sprawdza się nie tylko jako danie główne, ale także jako przystawka. Smacznym i „modnym” daniem będą quesadille z kurczakiem. Łatwe w przygotowaniu, doskonale sprawdzają się na różnego rodzaju spotkaniach. Jako danie o pochodzeniu meksykańskim nawiązują także do wakacyjnych podróży. Zwyczajowo przygotowuje je się z dwóch placków tortilli (można też ze złożonego na pół jednego – łatwiej się przewraca). Quesadillę wypełniamy kawałkami kurczaka, warzywami i koniecznie żółtym serem. Podsmażamy na patelni, kroimy w trójkąty i… prawie gotowe. Prawie…, bo warto podać je z sosem, który dodatkowo wzbogaci ich smak.
W tej roli doskonale sprawdzi się Sos Kielecki amerykański. Zawartość kolendry, kardamonu, kozieradki, imbiru i goździków nadaje mu wyszukanego charakteru. Natomiast kremowa konsystencja powoduje, że jest on doskonałym dodatkiem do wielu, innych dań. Nie tylko z kurczaka. Świetnie sprawdzi się także przy pieczonych mięsach, potrawach z grilla, dziczyzny czy jako dodatek do klasyków z amerykańskiej kuchni – hot dogów i hamburgerów.