PRZEPIS na kruche ciasteczka piernikowe! – świąteczna akcja marki Kasia

kruche ciasteczka

Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy i magiczny czas, który nieodłącznie związany jest z pieczeniem. W przygotowaniu pysznych wypieków pomaga konsumentom kostka do pieczenia Kasia. W tym roku marka Kasia chce także podzielić się radością z tymi, którzy najbardziej tego potrzebują. Wystarczy kupić dwa opakowania kostki Kasi, by wesprzeć stowarzyszenie SOS Wioski Dziecięce i potrzebujące dzieci, a dodatkowo zyskać szansę na wygranie 2000 zł – które możemy przeznaczyć na przygotowanie wyjątkowych świąt dla naszej rodziny.

Symbolem akcji „2 razy więcej radości” będą bożonarodzeniowe pierniczki, tradycyjnie przygotowywane w czasie świąt w naszych domach.

Kruche ciasteczka piernikowe

trudność: łatwe

czas przygotowania: 60 minut + czas pieczenia 4 (blachy) x 15 minut

ok. 70 sztuk

ciasto:

• 950 g mąki pszennej

• 1 kostka do pieczenia Kasia (250 g)

• 200 g cukru pudru

• 250 g miodu

• 3 żółtka

• 1 jajko

• 2 łyżeczki proszku do pieczenia

• 40 g przyprawy do pierników

• ewentualnie łyżka kakao

lukier:

• 2 szklanki cukru pudru

• 2 białka jajka

• ew. barwnik spożywczy

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie sypkie składniki na ciasto przesiej do miski, dodaj miód, kostkę do pieczenia Kasia, żółtka i jajko, wymieszaj dokładnie mikserem.

2. Następnie przełóż całość na stół i szybko zagnieć gładkie ciasto. Zawiń w folię i odłóż do lodówki na 30 minut.

3. Rozwałkuj na podsypanym mąką stole na grubość około 4 mm i powycinaj foremkami pierniczki.

4. Ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piecz w 180℃ 10-15 minut. Odstaw do wystygnięcia.

5. Cukier puder utrzyj z białkami na gęsty, gładki lukier. Jeśli jest zbyt rzadki, dodaj więcej cukru pudru i udekoruj nim pierniczki. Biały lukier możesz łatwo zabarwić szczyptą barwnika spożywczego.

I Ty w nadchodzące święta – dziel się radością!

Wesołych Świąt!

Dodaj komentarz