Koszyki plastikowe i na chleb – pomysły na wykorzystanie w kuchni

W kuchni nie może zabraknąć akcesoriów pomagających w utrzymaniu porządku oraz segregowaniu żywności czy sztućców. W tej roli świetnie sprawdzają się zwłaszcza koszyki plastikowe, które są niezwykle uniwersalne. Niemal każdy pomysł na ich wykorzystanie okaże się dobry, a jednym z nich jest bez wątpienia przechowywanie oraz serwowanie chleba. Dowiedz się, dlaczego i jak spożytkować potencjał plastikowego koszyka w swojej kuchni!

Dlaczego warto wybrać koszyki plastikowe?

Tworzywa sztuczne na dobre rozgościły się w naszych domach, co nie dziwi, gdy weźmiemy pod uwagę niską cenę produktów z nich wykonanych. Ale to nie jedyna zaleta – inną jest niewielka waga oraz uniwersalność tych wyrobów, które na pewno znajdą szereg zastosowań także w kuchni. Fakt, że są tanie, pozwala nabyć je w większej ilości, aby organizacja przestrzeni w szafkach czy szufladach była jeszcze lepsza niż dotychczas. Do tego, trzeba wziąć pod uwagę to, że plastikowe pojemniki są łatwe w utrzymanie, zatem mycie ich i dezynfekowanie nie nastręcza niemal żadnych trudności.

Biorąc pod uwagę wszystkie korzyści wynikające z posiadania koszyków plastikowych, zastanówmy się konkretnie, do jakich zadań je wykorzystać.

Przechowywanie chleba – dlaczego koszyk plastikowy to dobry wybór?

Chleb w chlebaku to tylko jedna z opcji przechowywania, jednak niekoniecznie dobra na dłuższą metę. Pieczywo, gdy nie ma dostępu do powietrza, szybciej się psuje i pleśnieje, dlatego już po kilkunastu godzinach może nie nadawać się do spożycia. Inna kwestia – chlebaka nie położysz na stół, dlatego potrzebujesz zgrabniejszego naczynia do serwowania. A jest nim właśnie koszyk z plastiku.

Jeżeli zastanawiasz się nad tym, czy wybrać opakowanie z tworzywa sztucznego, czy skusić się na coś innego (koszyk wiklinowy, druciany, a może stalowy?) spieszymy z argumentami przemawiającymi na korzyść tego pierwszego:

  • jest on łatwy w czyszczeniu – na sucho (okruszki po prostu wytrzepiesz) i na mokro (wystarczy przemyć go ciepłą wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń),
  • jest trwały – koszyczek plastikowy nie ulega zbyt łatwo uszkodzeniom, nie pęka, nie płowieje,
  • jest uniwersalny – z powodzeniem przechowasz w nim chleb, ale nie tylko!

Warto dodać, że plastik użyty do produkcji koszyczka musi być certyfikowany, co gwarantuje, że może mieć bezpiecznie kontakt z żywnością i nie wpłynie na nasz stan zdrowia.

Koszyk plastikowy – nie tylko na chleb!

Jak już wspomnieliśmy koszyk plastikowy w kuchni to prawdziwy skarb! Nadaje się nie tylko na pieczywo, ale też słodkie bułeczki czy tortille. Z powodzeniem możesz przesypać do niego warzywa (pomidory, cebulę) oraz owoce (winogrona, mandarynki). Będą dłużej świeże i ładnie wyeksponowane.

Plastikowy pojemnik, jeśli jest wyposażony w pokrywkę, może posłużyć też jako śniadaniówka. A wracając do użytku domowego, nic nie stoi na przeszkodzie, aby przechowywać w nim także rzeczy niespożywcze, czyli spinacze czy śrubki.

Dodaj komentarz