Jesienny przepis na sałatkę

karmelizowane figi

Jesienna pora to idealny czas, aby zadbać o swoje zdrowie. Nic nie zrobi tego lepiej niż pełnowartościowe posiłki.

Sałatka z karmelizowaną figą i serem camembert

Cukier trzcinowy

1 Figa

50g mieszanki sałat (Rucola, lodowa, roszponka)

20-30g ziarno słonecznika

1 szt camembert

1 pomarańcza

Sos:

25g musztardy Dijon

25g soku z malin

50g oliwy z oliwek

Na suchej patelni uprażyć słonecznik. Na talerzu ułożyć mix sałat, wyfiletować pomarańcza i pokroić w plasterki lub kostkę i powtykać w sałatę. Wysypać cukier na patelnie i roztopić nie mieszając. Pokroić figi na połówki lub ćwiartki i położyć na patelni. Smażyć całość przez 2-3 minuty. Ułożyć figi na sałatce i pokrojonego w trójkąciki serka camembert. Wszystkie składniki sosu zblendować razem i polać sałatkę. Posypać całość prażonym słonecznikiem.

Dodaj komentarz