Jesienna pora to idealny czas, aby zadbać o swoje zdrowie. Nic nie zrobi tego lepiej niż pełnowartościowe posiłki.
Sałatka z karmelizowaną figą i serem camembert
Cukier trzcinowy
1 Figa
50g mieszanki sałat (Rucola, lodowa, roszponka)
20-30g ziarno słonecznika
1 szt camembert
1 pomarańcza
Sos:
25g musztardy Dijon
25g soku z malin
50g oliwy z oliwek
Na suchej patelni uprażyć słonecznik. Na talerzu ułożyć mix sałat, wyfiletować pomarańcza i pokroić w plasterki lub kostkę i powtykać w sałatę. Wysypać cukier na patelnie i roztopić nie mieszając. Pokroić figi na połówki lub ćwiartki i położyć na patelni. Smażyć całość przez 2-3 minuty. Ułożyć figi na sałatce i pokrojonego w trójkąciki serka camembert. Wszystkie składniki sosu zblendować razem i polać sałatkę. Posypać całość prażonym słonecznikiem.