Do pracy, na uczelnię i po treningu – bohater tego wpisu to przekąska idealna na każdą okazję. Jeśli nie przepadasz za pieczeniem, ale uwielbiasz zdrowe słodycze, wegański przepis na chleb bananowy przyjemnie Cię zaskoczy. Pracy jest mało, a efekt? Palce lizać! W tym wpisie znajdziesz też bonus – wskazówki, jak przygotować racuchy z bananami.
Wegańskie przepisy – chlebek bananowy
Ogromnym atutem tego chleba – oprócz tego, że jest zdrowy i przyjemnie słodki – jest to, że zawsze wychodzi. Postępując według przepisu, masz 100% gwarancji, ze wypiek się uda. Przekąskę tę, zamiennie nazywa się także ciastem. Jeśli przy pieczeniu wybierzesz bezglutenową mąkę, otrzymasz blachę pysznego, wegańskiego przysmaku, odpowiedniego dla osób z celiakią czy nietolerancją laktozy.
Receptura daje dużą dowolność w zakresie dodatków. Podstawowe składniki, w jakie musisz się zaopatrzyć to:
-
banan,
-
mleko roślinne,
-
olej,
-
mąka,
-
cukier, sól i proszek do pieczenia,
-
sok z cytryny.
W zależności od gustu do swojego wypieku dodaj orzechy, pestki, rodzynki lub inne suszone owoce. Niezwykle ważne są proporcje. Aby wykonać chlebek bananowy, wystarczy zblendować wszystkie składniki i wstawić masę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika – na ok. 30-40 minut. A jeśli szukasz ciekawego pomysłu na śniadanie, obiad lub kolację – przed Tobą receptura na wegańskie racuchy.
Racuchy z bananami po wegańsku
To świetna alternatywa dla porannych płatków lub kanapek, która sprawdzi się doskonale także o innych porach dnia. Przygotowanie racuchów jest szybkie. Wymaga zaledwie kilku składników, sprawnego blendera i patelni. Do placuszków przydadzą Ci się głównie:
-
banan,
-
mąka,
-
mleko roślinne.
To jednak nie wszystko. Za puszystość przysmaku odpowiada soda oczyszczona, a za jego niezwykły smak – cynamon. Dzięki słodyczy owocu placuszki przygotujesz bez użycia cukru. Zimne racuchy z bananami możesz zapakować i wziąć ze sobą jako przekąskę.
Wegańskie przepisy w stylu zero waste
Obie receptury są proste w wykonaniu i wymagają podstawowych umiejętności kulinarnych. Są one również świetnym sposobem na spożywczy „recycling”. Jeśli w domu masz banany, które są już bardzo ciemne lub wręcz czarne, wykorzystaj je w jednym z tych dań i ciesz się kuchnią w stylu zero waste. Pysznie, zdrowo i ekologicznie – czy może być lepiej?
Racuchy, chlebek oraz inne pomysły na szybkie dania
Nawet osobom, ceniącym sobie wolne tempo życia zdarzają się zwariowane dni. Aby w pośpiechu nie sięgać po śmieciowe jedzenie, warto szukać pomysłów na szybkie i zdrowe przysmaki. To w końcu głównie dieta, poza aktywnością fizyczną, odpowiada za poziom energii i formę organizmu. Odkrywaj wegańskie przepisy i włączaj je do swojego menu.