Składniki:
- 1 burak średniej wielkości
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1 jajko
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki bułki tartej (+ do posypania)
- sól, pieprz
- 2 łyżki mąki
- ½ słoika Oliwek drylowanych zielonych OLE! (plus do podania osobno)
Dodatkowo:
- bułki na burgery
- majonez wegańskich lub zwykły
- rukola lub sałata
- ogórki konserwowe/kiszone (opcjonalnie)
- domowy ketchup (opcjonalnie)
- pomidory
Szalotki podsmażamy na maśle lub oleju na złoty kolor. Soczewicę płuczemy na sitku i gotujemy w osolonej wodzie (około 1,5 szklanki) według instrukcji na opakowaniu. Studzimy. Buraki ścieramy na tarce (na dużych lub średniej wielkości oczkach). Dodajemy do soczewicy wraz z jakiem, masłem, podsmażonymi szalotkami, pokrojonymi drobniej oliwkami, ząbkami czosnku. Przeprawiamy do smaku i miksujemy. Wrzucamy bułkę tartą. Mieszamy, obtaczamy i smażymy na patelni z olejem. Smażymy. Bułki smarujemy majonezem, ketchupem. Dodajemy plasterki ogórków, pomidorów oraz pozostałe oliwki w całości. Podajemy na ciepło.