Burgery buraczane z oliwkami drylowanymi zielonymi OLE!

oliwki drylowane

Składniki:

  • 1 burak średniej wielkości
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 jajko
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki bułki tartej (+ do posypania)
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki mąki
  • ½ słoika Oliwek drylowanych zielonych OLE! (plus do podania osobno)

Dodatkowo:

  • bułki na burgery
  • majonez wegańskich lub zwykły
  • rukola lub sałata
  • ogórki konserwowe/kiszone (opcjonalnie)
  • domowy ketchup (opcjonalnie)
  • pomidory

Szalotki podsmażamy na maśle lub oleju na złoty kolor. Soczewicę płuczemy na sitku i gotujemy w osolonej wodzie (około 1,5 szklanki) według instrukcji na opakowaniu. Studzimy. Buraki ścieramy na tarce (na dużych lub średniej wielkości oczkach). Dodajemy do soczewicy wraz z jakiem, masłem, podsmażonymi szalotkami, pokrojonymi drobniej oliwkami, ząbkami czosnku. Przeprawiamy do smaku i miksujemy. Wrzucamy bułkę tartą. Mieszamy, obtaczamy i smażymy na patelni z olejem. Smażymy. Bułki smarujemy majonezem, ketchupem. Dodajemy plasterki ogórków, pomidorów oraz pozostałe oliwki w całości. Podajemy na ciepło.

Dodaj komentarz