zupa zbójecka

Zupa zbójecka

Pyszna, aromatyczna i rozgrzewająca zupa, która o dziwo smakuje nawet tym, którzy nie przepadają za kminkiem. Zupa zbójecka zachwyca szczególnie mięsożernych panów – Głodzilla oszalał na punkcie pulpecików. Przepis dostałam od mojej mamy i już dawno temu miałam go tutaj umieścić, ale w ferworze wielkanocnych przygotowań gdzieś mi się zawieruszył. O tym, jak smaczna jest ta zupa, niech świadczy fakt, że nie udało mi się zrobić jej sesji, tylko pstryknęłam jedną fotkę z doskoku.
zupa zbójeckaSkładniki (6 porcji):

  • 1,5 litra bulionu mięsno-warzywnego
  • 3 cebule (ok. 230 g)
  • 3 ziemniaki
  • 250 g mielonej wieprzowiny
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej (ok. 60g)
  • olej do smażenia
  • przyprawy: sól, czarny pieprz (młynek), 2 czubate łyżeczki słodkiej papryki, 2 łyżeczki mielonego kminku

Zagotuj bulion. Obierz ziemniaki, pokrój w kostkę i wsyp do wywaru. Obierz i posiekaj cebule, zeszklij na oleju i dodaj do garnka. Wsyp paprykę i kminek. Gotuj na średnim ogniu.

Do naczynia z mięsem mielonym wbij jajko, wsyp bułkę tartą i przypraw całość solą i pieprzem. Uformuj niewielkie pulpeciki i dodaj je do zupy. Gotuj jeszcze przez 10-15 minut.

Podawaj z zieleniną.

Pin It

2 przemyślenia nt. „Zupa zbójecka”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *