Zupa z czosnku niedźwiedziego i cukinii z palmierami

Codziennie, kiedy idę do pracy, przyglądam się rosnącym w szalonym tempie chwastom na miejskich trawnikach i cieszę się z rozpędzającej się wiosny. Wolę to niż kontemplację kilometrowych korków generowanych przez samochody z jednoosobową zawartością. Kiedyś obserwowałam, co robią kierowcy, kiedy stoją w długaśnym szeregu, z czasem jednak stwierdziłam, że zieloność trawnika jest bardziej kojącym i mniej niepokojącym widokiem.

Skoro już jesteśmy przy odcieniach zieleni, mam przepis na genialną wiosenną zupę, którą można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Połączenie łagodnej, słodkawej cukinii i aromatycznego, lekko pikantnego czosnku niedźwiedziego to strzał w dziesiątkę. Dzieciaki może być nieco ciężko zachęcić do zjedzenia zielonej zupy, ale jeśli obok pojawi się coś atrakcyjnego, np. wytrawne ciastka, jest szansa, że dadzą się skusić.

W ramach dodatku do tej lekkiej zupy proponuję przygotować palmiery w wersji wytrawnej z pesto z czosnku niedźwiedziego. Robi je się bardzo szybko i wyglądają efektownie. Jak to zawsze bywa w przypadku dań, które się składają z niewielkiej liczby składników, warto zadbać, aby każdy był jak najlepszej jakości. Dlatego pesto polecam wykonać samodzielnie i upolować ciasto francuskie z jak największą zawartością masła.

zupa z czosnku niedzwiedziego i cukinii 01-1024

Składniki (2 – 3 porcje)

  • 1 spora cukinia (400 g)
  • 120 g liści czosnku niedźwiedziego (2 – 3 pęczki)
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki (ok. 50 g) kremowego serka typu philadelphia
  • przyprawy: sól, pieprz

palmiery:

  • 300 g ciasta francuskiego (może być kupne, ale najlepiej, żeby było z masłem)
  • 3 łyżki pesto z czosnku niedźwiedziego (użyłam takiego – klik)

Zacznij od palmierów:

Rozgrzej piekarnik do 200ºC.

Kiedy piekarnik będzie się nagrzewał, rozsmaruj na całej powierzchni ciasta francuskiego pesto. Zwiń ciasto w rulon do połowy wzdłuż dłuższej krawędzi. Z drugiej strony zrób to samo. Możesz sobie pomóc papierem, na którym jest ułożone ciasto.

Podwójny rulon pokrój na plastry o szerokości 2 cm i, po ułożeniu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszcz dłonią. Piecz przez 15 – 20 minut na środkowym poziomie piekarnika (grzanie góra – dół). Studź na kratce.

Gdy palmiery się pieką, przygotuj zupę:

Zagotuj bulion. Cukinię pokrój w sporą kostkę.

W garnku rozgrzej olej, dodaj masło i przez kilka minut smaż cukinię na średnim ogniu, aż stanie się szklista.

W międzyczasie opłucz dokładnie czosnek niedźwiedzi i z grubsza posiekaj. Dodaj go do cukinii, podsmażaj razem przez minutę, często mieszając, następnie zalej gorącym bulionem i gotuj jeszcze przez około 5 minut. Zmiksuj.

Serek rozrób z kilkoma łyżkami gorącej zupy i wlej do garnka. Wymieszaj dokładnie, dopraw do smaku.

Podawaj na ciepło albo na zimno. Jako dodatek mogą służyć palmiery, grzanki, groszek ptysiowy lub np. paluchy sezamowe.


zupa z czosnku niedzwiedziego i cukinii 02-1024

palmiery z pesto z czosnku niedzwiedziego-1024

Pin It

Jedno przemyślenie nt. „Zupa z czosnku niedźwiedziego i cukinii z palmierami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *