zupa z soczewicy z pastą curry

Zupa z czerwonej soczewicy z tajską pastą curry

Niepozorna, nieskomplikowana, nie sprawia żadnych trudności, nie wymaga czasu i zaangażowania. Gdyby była kobietą, miałaby przechlapane. Na szczęście piszę o zupie. Ukochana przeze mnie za wspaniały aromat i za to, że robi się ją ekspresowo. Jestem od niej uzależniona. Ostatnio gotuję ją przynajmniej raz w tygodniu i za każdym razem, kiedy stoję nad parującym garnkiem, inhaluję się zapachem tropikalnego lata. Taka prozaiczna czynność – przygotowywanie zupy – a wprawia mnie w świetny nastrój 😉
zupa z soczewicy z pastą curry
Składniki (4-6 porcji):

  • 1,5 litra bulionu (warzywnego lub mięsno-warzywnego)
  • 3 marchewki (ok. 200g)
  • 1 pietruszka (ok. 90g)
  • 170 g czerwonej soczewicy
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego (90g)
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry (10g)*
  • sól

Zagotuj bulion. Obierz i umyj warzywa, zetrzyj je  na tarce o dużych oczkach. Wsyp do bulionu razem z soczewicą i gotuj przez około 20 minut na średnim ogniu.

Gdy soczewica będzie miękka, dodaj koncentrat pomidorowy oraz pastę curry (jeśli jest bardzo gęsta, rozrób ją z łyżką wywaru i dopiero wlej). Możesz doprawić do smaku solą. Podawaj z siekaną kolendrą albo natką pietruszki.


zupa z soczewicy z pastą curryzupa z soczewicy z pastą curry*skład: czerwone suszone chilli, czosnek, trawa cytrynowa, szalotka, sól, galangal,skórka z limonki kaffir, nasiona kolendry, kmin rzymski w proszku

Pin It

3 przemyślenia nt. „Zupa z czerwonej soczewicy z tajską pastą curry”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *