DSC_0005-1024

Zupa pomidorowa z pietruszkowymi kluskami lanymi

Zupa pomidorowa to klasyka poniedziałkowych obiadów, szczególnie w tych domach, gdzie co niedzielę pojawia się rosół. Kiedyś u mnie też tak było, ale już od jakiegoś czasu wypada on u mnie w różne dni, ponieważ gotuję go przeważnie wtedy, gdy skończy mi się zapas bulionu. Teraz rosolnym dniem była sobota i niestety czeka mnie powtórka, ponieważ w bezbrzeżnej swej niefrasobliwości zostawiłam słoiki z bulionem na noc na kuchennym blacie i cały zapas mi skisł… Małż leciał więc w ostatniej chwili do pobliskiego marketu po ekologiczne bio mega super hiper wegetariańskie kostki rosołowe, a ja w toalecie, przeżuwając brzydkie słowa, wylewałam żale i nieszczęsny rosół.

Głodzilli znudziła się już pomidorowa z ryżem, niespecjalnie przepada za siekaną natką pietruszki w zupie, więc postanowiłam natkę ukryć w lanych kluskach, które uwielbia (póki co – ostatnio obserwuję u niego stopniową utratę zainteresowania jedzeniem na rzecz kontemplacji innych dziedzin życia – jak tak dalej pójdzie, będę musiała go przechrzcić). Pomidorówkę, jak już wspominałam na początku akapitu, często gotuję z ryżem, czerwoną pastą curry i na samym koncentracie pomidorowym. Warto jednak dodać do zupy świeże pomidory (albo takie z puszki), bo znacznie to podnosi jej smak.

Kluski z dodatkiem natki są nieco gęstsze od tradycyjnych i moim zdaniem trochę lepiej się gotują, ponieważ ciasto nie wlewa się cienką strugą, tylko „skapuje” z naczynia do garnka. Można je też wykładać zwilżoną łyżeczką prosto do gotującej się zupy. Kluski są więc większe i foremniejsze.
zupa pomidorowa z kluskamiSkładniki (6 porcji):

  • 1 litr bulionu
  • puszka pomidorów krojonych (400g)*
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz

kluski:

  • 2/3 sporego pęczka natki (najlepiej same listki)
  • 2 jajka
  • 4 łyżki (80 g) mąki pszennej (t650)
  • szczypta soli

Zagotuj bulion.

W międzyczasie zmiksuj pomidory z puszki z koncentratem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

W kielichu blendera umieść natkę, jajka, mąkę i sól. Miksuj, aż powstanie jednorodna masa, po czym ostrożnie i powoli wlewaj ją do gotującego się wywaru. Za pomocą łyżki odgarniaj wypływające kluski.

Do garnka wlej zmiksowane pomidory, doprowadź całość do wrzenia, dopraw do smaku solą i pieprzem.
zupa pomidorowa z kluskamizupa pomidorowa z kluskami*w sezonie tyle samo świeżych pomidorów obranych ze skórki

Pin It

2 przemyślenia nt. „Zupa pomidorowa z pietruszkowymi kluskami lanymi”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *