zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa z kaszą manną

Rok 1989, w czarno-białym telewizorze kilkuletnia Agatka ogląda krótką bajkę, która zmienia jej życie na zawsze…

Stary, zgrzybiały smok, który swoje najlepsze lata już dawno ma za sobą, postanawia przypomnieć sobie młodość i porywa księżniczkę. Panna jest młoda, piękna i powabna, więc jej zniknięcie wywołuje pewne poruszenie w królestwie. Smok, z racji wieku, nie ma zbyt wiele możliwości rozrywki, więc umila sobie czas, zmuszając szlachetnie urodzoną do… gotowania zwyczajnej zupy ogórkowej. Dziewczyna kwitnie więc przy garach i czeka na księcia, który ją oswobodzi. W końcu pojawia się wybawca, któremu na szczęście los odpuszcza pojedynek z ziejącym ogniem potworem. Panowie po dżentelmeńsku negocjują warunki uwolnienia zakładniczki. Jest jednak jedno „ale”. Księżniczka ma swoje wymagania – opuści smoka i odda rękę wraz z przyległościami, jeśli książę obieca, że nie będzie musiała dla niego gotować zupy ogórkowej. Zawsze przecież może sobie pójść do restauracji, gdy będzie miał ochotę.

Podobno po obejrzeniu tej kreskówki („Księżniczka i smok” z bielskiego Studia Filmów Rysunkowych), korzystając z chwilowej nieobecności rodziców, zabrałam się za gotowanie rzeczonej zupy. Na brzegu zimnego kaflowego pieca kuchennego, z gruntowych ogórków pokrojonych na grube, toporne plastry, robiąc kosmiczny bałagan. Taki, jak tylko czterolatka potrafi. Dzisiaj idzie mi troszkę lepiej 😉
zupa ogórkowa
Składniki (4 porcje):

  • 5-6 ogórków kiszonych (300g)
  • 50-100 ml wody z kiszenia ogórków
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki kaszy manny błyskawicznej (ok. 35 g)
  • 2 łyżki masła
  • 150 ml kwaśnej śmietany 18%
  • sól i pieprz
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • koperek

Ogórki zetrzyj na tarce o małych albo średnich oczkach. Na patelni rozgrzej masło i dodaj starte ogórki. Duś na małym ogniu przez około 10 minut.

Do kubeczka odlej kilka łyżek zimnego bulionu, resztę zagotuj. Do zimnego płynu wsyp kaszę mannę i wymieszaj, żeby nie było grudek. Wlej do garnka z wywarem i gotuj przez 5 minut, następnie dodaj ogórki, a po 10 minutach śmietanę (wymieszaną z kilkoma łyżkami zupy). Dopraw do smaku wodą z kiszenia ogórków, solą i pieprzem.

Podawaj z jajkiem na twardo i koperkiem. Poczuj się jak księżniczka 🙂


zupa ogórkowazupa ogórkowazupa ogórkowa

Pin It

3 przemyślenia nt. „Zupa ogórkowa z kaszą manną”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *