zupa z pora

Zupa krem z pora

Dzisiejszego ranka nie obudziło nas słońce tylko natrętnie dzwoniący budzik. W sumie alarm w telefonie komórkowym. Czy ktoś jeszcze jest w ogóle posiadaczem budzika? Przedpołudnie upłynęło na nerwowym wyczekiwaniu na zakręcenie kurka z deszczem. Wystarczyło tylko kilka ciepłych, słonecznych dni, żeby w Głodzilli obudził się wszędobylski traper, który w nieznoszący sprzeciwu sposób domaga się wyprowadzenia na spacer (czyt. wyje wniebogłosy, próbuje sam się ubrać i wyważyć drzwi). W którymś momencie spasowałam, włączyłam mu bajkę i zaszyłam się w kuchni – w taki słotny dzień ma się ochotę na coś kremowego i pożywnego. Tak powstała niniejsza zupka z dominującą nutką pora, z dodatkiem ziemniaków i słodkawej pietruszki. Odrobina wina* sprawia, że w kremie pojawia się lekki „pazur” a wykończenie jej szczypiorkiem, jest „lakierem” na tym „szponie” 🙂

Składniki (4 porcje):

  • 2 duże pory (tylko biała część)
  • 1 cebula
  • 1 dorodna pietruszka
  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 100 ml białego, wytrawnego wina
  • 600-700 ml bulionu mięsno-warzywnego**
  • 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz
  • 100 ml kremówki
  • posiekany szczypiorek (wg uznania)

Wszystkie warzywa najpierw obierz i opłucz. Odlej około 100 ml bulionu, resztę zagotuj. Ziemniaki i pietruszkę pokrój w grubą kostkę, następnie przełóż do garnka z wywarem i gotuj do miękkości.

Cebulę i pora pokrój w piórka – zeszklij je na maśle na dość głębokiej patelni, następnie podlej bulionem oraz winem i duś aż płyn się zredukuje o połowę.

Połącz zawartość garnka i patelni, dodaj zioła prowansalskie i gotuj razem przez 5 minut. Zmiksuj całość, dodaj kremówkę, po czym dopraw do smaku solą i pieprzem.

Podawaj zupę posypaną posiekanym szczypiorkiem i z dodatkiem grzanek albo groszku ptysiowego.

*nie obawiajcie się jednak o jakieś procenty – ewakuują się podczas obróbki termicznej. Można zupę serwować dzieciarni 🙂
** w wersji wege bulion oczywiście powinien być warzywny 🙂

Pin It

3 przemyślenia nt. „Zupa krem z pora”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *