Zupa krem z pieczonej dyni

Kilka dni temu kupiłam sobie tłoczony na zimno olej z pestek słonecznika. Jestem nim zachwycona! Jego smak i zapach jest bardzo słonecznikowy, posmak dość długo utrzymuje się i, że tak to ujmę – rozwija się jak wino. Polecam ze szczerym entuzjazmem i pełnym przekonaniem! :)
Warto włączyć go do swojej diety ze względu na bogactwo kwasów wielonasyconych oraz witaminy E (obniżają poziom cholesterolu oraz wspomagają i stymulują układ odpornościowy). Stosując go w kuchni warto pamiętać, że tego oleju nie należy podgrzewać do temperatury 100°C. Nadaje się świetnie jako dodatek do sałatek, surówek, potraw duszonych czy gotowanych*.
krem z dyniSkładniki (4-6 porcji):

  • 1 średnia dynia hokkaido**
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 litr lekkiego bulionu warzywnego
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka mielona papryka
  • do podania: olej słonecznikowy, pestki dyni (1 łyżka na porcję)

Dynię umyj, przepołów, wydrąż za pomocą łyżki środek z nasionami i pokrój (bez obierania ze skórki) na centymetrowe plastry.

Paprykę pozbaw gniazda nasiennego. Wstaw razem z dynią do piekarnika nagrzanego do 200°C (na blasze wyłożonej papierem do pieczenia) i piecz przez 20 minut – do miękkości dyni i lekkiego sczernienia skórki papryki.

Paprykę po upieczeniu przełóż do woreczka, żeby zaparowała – będzie łatwiej zdjąć z niej skórkę.

Marchew i pietruszkę obierz, pokrój w grubą kostkę i gotuj do miękkości w bulionie. Następnie dodaj dynię oraz paprykę i gotuj jeszcze przez około 5-10 minut, po czym zmiksuj na gładko, dopraw do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką. Jeśli uważasz, że zupa jest za gęsta, to dolej gorącej wody i dokładnie rozmieszaj.

Na suchej patelni upraż pestki dyni.

Zupę podawaj polaną po wierzchu olejem ze słonecznika i posypaną uprażonymi pestkami dyni. Smacznego! :)
krem z dynikrem z dyni*jeśli chcesz się zaopatrzyć w ten olej, to zapraszam do sklepu internetowego Zielony Nurt – specjalnie dla moich Czytelników podaję kod uprawniający do zniżki BL100148
**około 60 dag miąższu po wydrążeniu i upieczeniu

2 myśli nt. „Zupa krem z pieczonej dyni

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>