krem z pieczarek

Zupa krem z pieczarek

O czym by tu pisać? Podobno, jeśli nie wiadomo, jaki temat jest dobry, warto się wziąć za pogodę 😛 Tradycyjnie już ochłodziło się na weekend. Podobno następny ma być sympatyczniejszy. Nowa fala chłodów przyniosła potrzebę zjedzenia czegoś konkretniejszego – u nas w sobotę była to kremowa zupa pieczarkowa z makaronem pełnoziarnistym, ale można ją podać również z grzankami.
Wstępniak po zbóju? 😛 Wybaczcie, ale przy takiej aurze to tylko spać albo oglądać seriale…

krem z pieczarekSkładniki (4-6 porcji):

  • 50 dag pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 litr bulionu (warzywnego lub mięsnego)
  • 2-3 średnie ziemniaki
  • 100 ml kremówki
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • natka pietruszki

Cebule obierz i pokrój w piórka.

Pieczarki przetrzyj wilgotną ściereczką i, jeśli jest taka potrzeba, obierz kapelusze ze skórki – podziel całe, razem z ogonkami, na ćwiartki.

Ziemniaki obierz i pokrój w grubą kostkę.

Zagotuj bulion, dodaj do niego ziemniaki a na sporej patelni rozgrzej masło i zeszklij na nim cebule.

Dorzuć pieczarki, oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podsmażaj do zrumienienia, następnie przełóż do garnka z bulionem, jak tylko ziemniaki zmiękną. Gotuj przez około 5 minut, po czym zmiksuj, wlej kremówkę, dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z dodatkiem posiekanej natki pietruszki 🙂


krem z pieczarek3 krem z pieczarek2

Pin It

27 przemyśleń nt. „Zupa krem z pieczarek”

  1. Zawsze myślałam że zrobienie zupy-kremu to raczej filozofia, a tu prosze, bach bach i jest 🙂 przepis na swój pierwszy krem (akurat z porów) wyczytałam z Pani książki „Dieta Agaty” – jest super 🙂
    Także takie „proste” przepisy też są potrzebne, chocby po to żeby uświadomić nam jakie pyszcze i proste w przygotowniu jedzonko ucieka nam z przed nosa – przecież nawet zwykły rosół gotuje sie 7 razy dlużej 🙂 !

    1. Zupy krem faktycznie są proste 🙂 Co do książki, to pomyliła mnie Pani z drugą blogującą Agatą (jej blog to kuchniaagaty.pl) Pozdrawiam serdecznie!

  2. Pyszności 🙂 Robiona dziś pierwszy raz spotkała się z bardzo dobrym przyjęciem 🙂 dziękuje i na pewno będę próbować kolejne Twoje przepisy!

      1. a nie, nie, to w takim razie zrobię oryginalnie tak jak jest w przepisie, ja bardzo lubię zupę pieczarkową, mój chłopak jeszcze nie jadł,więc zależy mi na tym, żeby mu posmakowało 😀 o ile oczywiście mi wyjdzie, bo sama robię ją po raz pierwszy,ale jestem dobrej myśli 😀 pozdrawiam serdecznie 🙂

  3. Pychota!!!! Zrobiłam i wszyscy się zachwycali 🙂 tylko zamiast kremowki dałam trzy serki Kiri i była pięknie kremowa 🙂

  4. Dzięki za przepis, zupa wyszła rzeczywiście pyszna. Dodałam część bulionu (tak trochę ponad pół litra) i szklankę „wody z pieczarek”, czyli tego, co wypłynęło przy ich podsmażaniu. Na sam koniec dołożyłam jeszcze podsmażonego, obtoczonego w mące kurczaka w kawałkach z tymiankiem. Pycha 🙂

  5. wlasnie takiego bloga szukalam, tzn. z takim przepisem na zuper-krem z pieczarek. Ugotuje, ocenie i sie odezwe:)

  6. Świetny przepis. Robiłam na śmietanie 18 do zup i wyszła naprawdę dobra ale nastepnym razem musze spróbować na kremówce;) juz zaczynam testować następne przepisy;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *