Zupa krem z pieczarek

O czym by tu pisać? Podobno, jeśli nie wiadomo, jaki temat jest dobry, warto się wziąć za pogodę. Tradycyjnie już ochłodziło się na weekend. Podobno następny ma być sympatyczniejszy. Nowa fala chłodów przyniosła potrzebę zjedzenia czegoś konkretniejszego – u nas w sobotę była to kremowa zupa pieczarkowa z makaronem pełnoziarnistym, ale można ją podać również z grzankami.
Wstępniak po zbóju?  Wybaczcie, ale przy takiej aurze to tylko spać albo oglądać seriale…

krem z pieczarekSkładniki (4-6 porcji):

  • 50 dag pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 litr bulionu (warzywnego lub mięsnego)
  • 2-3 średnie ziemniaki
  • 100 ml kremówki
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • natka pietruszki

Cebule obierz i pokrój w piórka.

Pieczarki przetrzyj wilgotną ściereczką i, jeśli jest taka potrzeba, obierz kapelusze ze skórki – podziel całe, razem z ogonkami, na ćwiartki.

Ziemniaki obierz i pokrój w grubą kostkę.

Zagotuj bulion, dodaj do niego ziemniaki a na sporej patelni rozgrzej masło i zeszklij na nim cebule.

Dorzuć pieczarki, oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podsmażaj do zrumienienia, następnie przełóż do garnka z bulionem, jak tylko ziemniaki zmiękną. Gotuj przez około 5 minut, po czym zmiksuj, wlej kremówkę, dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z dodatkiem posiekanej natki pietruszki 🙂

krem z pieczarek3 krem z pieczarek2

Pin It

28 przemyśleń nt. „Zupa krem z pieczarek”

  1. Zawsze myślałam że zrobienie zupy-kremu to raczej filozofia, a tu prosze, bach bach i jest 🙂 przepis na swój pierwszy krem (akurat z porów) wyczytałam z Pani książki „Dieta Agaty” – jest super 🙂
    Także takie „proste” przepisy też są potrzebne, chocby po to żeby uświadomić nam jakie pyszcze i proste w przygotowniu jedzonko ucieka nam z przed nosa – przecież nawet zwykły rosół gotuje sie 7 razy dlużej 🙂 !

    1. Zupy krem faktycznie są proste 🙂 Co do książki, to pomyliła mnie Pani z drugą blogującą Agatą (jej blog to kuchniaagaty.pl) Pozdrawiam serdecznie!

  2. Pyszności 🙂 Robiona dziś pierwszy raz spotkała się z bardzo dobrym przyjęciem 🙂 dziękuje i na pewno będę próbować kolejne Twoje przepisy!

      1. a nie, nie, to w takim razie zrobię oryginalnie tak jak jest w przepisie, ja bardzo lubię zupę pieczarkową, mój chłopak jeszcze nie jadł,więc zależy mi na tym, żeby mu posmakowało 😀 o ile oczywiście mi wyjdzie, bo sama robię ją po raz pierwszy,ale jestem dobrej myśli 😀 pozdrawiam serdecznie 🙂

  3. Pychota!!!! Zrobiłam i wszyscy się zachwycali 🙂 tylko zamiast kremowki dałam trzy serki Kiri i była pięknie kremowa 🙂

  4. Dzięki za przepis, zupa wyszła rzeczywiście pyszna. Dodałam część bulionu (tak trochę ponad pół litra) i szklankę „wody z pieczarek”, czyli tego, co wypłynęło przy ich podsmażaniu. Na sam koniec dołożyłam jeszcze podsmażonego, obtoczonego w mące kurczaka w kawałkach z tymiankiem. Pycha 🙂

  5. wlasnie takiego bloga szukalam, tzn. z takim przepisem na zuper-krem z pieczarek. Ugotuje, ocenie i sie odezwe:)

  6. Świetny przepis. Robiłam na śmietanie 18 do zup i wyszła naprawdę dobra ale nastepnym razem musze spróbować na kremówce;) juz zaczynam testować następne przepisy;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *