Żołądki indycze w sosie śmietanowo-koperkowym

Mój Chłop zaglądał mi chwilę temu przez ramię i stwierdził, że proponuję Wam (i jemu) hardcorową kuchnię. No co ja poradzę na to, że jestem wybitnie wszystkożerna i niewiele jest rzeczy, których bym nie zjadła? (z dobrym sosem zjadłabym chyba wszystko) Wyznaję zasadę, że wszystko da się zjeść (poza MOMem, oczywiście). Do gotowania niedzielnego rosołu często używam podrobów, bo uważam, że wzbogacają jego smak. Mają także tę zaletę, że można z nich następnego dnia przygotować kolejne danie bez całego żmudnego procesu podgotowywania, co przy zabieganym poniedziałku jest nie do przecenienia. Jednym z moich faworytów są żołądki indycze lub serduszka w sosie śmietanowo-koperkowym. Bardzo odpowiada mi ich sprężysta (ale nie gumowata) konsystencja. Uważam, że są pyszne! Dzisiaj mamy sobotni poranek, liczę więc na to, że uwzględnicie moją propozycję przy planowaniu nadchodzących obiadów ;)

Składniki:

  • 3 ugotowane żołądki indycze (np. z rosołu)
  • szklanka (250 ml) śmietany 18%
  • szklanka bulionu (może być z kostki)
  • pół pęczka posiekanego koperku
  • 1 cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Ugotowane żołądki rozetnij wzdłuż na pół, następnie pokrój na trzymilimetrowe plasterki. Cebulę posiekaj i zeszklij w rondelku na maśle, dorzuć żołądki i podlej bulionem. Gotuj do miękkości. Zdejmij pokrywkę i pozwól odparować. Dodaj śmietanę i posiekany koperek. Wymieszaj wszystko, dopraw solą i pieprzem. Zagotuj. W odrobinie zimnej wody rozprowadź mąkę ziemniaczaną i dodaj do sosu, mieszając, aby nie powstały grudki. Gotuj przez chwilę na minimalnym ogniu.
Podawaj z kaszą gryczaną i korniszonem. Smacznego :)

6 myśli nt. „Żołądki indycze w sosie śmietanowo-koperkowym

    • Ja bardzo lubię żołądki. Raz w życiu je jadłam jakoś przyrządzone. Czasem miałam ochotę je kupić i ugotować, ale nie miałam pomysłu jak, więc zrobiłaś mi straszliwą przyjemność zamieszczając ten przepis. W poniedziałek będą żołądki :-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>