DSC_0007-1024

Ziemniaczane babeczki gajowego

Lubicie babkę ziemniaczaną? A próbowaliście zrobić babeczki? Mają tę przewagę nad swoją „większą siostrą”, że nie trzeba ich kroić na porcyjki i moim zdaniem są atrakcyjniejsze. Pieką się też szybciej z racji swoich niewielkich gabarytów. Czy chcecie dużą babę, czy kilka mniejszych – sposób wykonania ciasta jest identyczny. Jeśli lubicie, możecie dodać do niego pokrojoną drobno wędzonkę. Ja zrobiłam bez, ale za to z nutką suszonych grzybów i z sosem grzybowym.

Składniki :

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 50 g suszonych grzybów
  • 250 g pieczarek
  • 3 jaja
  • 3 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • 6 łyżek kwaśnej śmietany
  • 1 czubata łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 3 łyżki klarowanego masła
  • do smaku świeżo mielony czarny pieprz
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej

Ziemniaki utrzyj na tarce, odstaw, aby puściły wodę.

W międzyczasie 2 cebule drobno posiekaj i zeszklij na 2 łyżkach masła klarowanego. Odstaw do przestudzenia.

Do masy ziemniaczanej dodaj 2 łyżki śmietany, 3 jajka, mąkę i przyprawy (majeranek, rozmaryn, gałkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz i łyżeczkę soli), wymieszaj i dodaj mąkę oraz wytrąconą z odstawionej wody skrobię.

Suszone grzyby zmiel na mąkę i połowę dodaj do ciasta. Na koniec połącz z podsmażoną cebulką i przełóż np. do silikonowych foremek.

Piecz 45 minut w temp. 190°C (pod koniec można nakryć folią aluminiową, jeśli rumienią się za mocno).


Przygotuj sos grzybowo-śmietanowy:

Na łyżce masła klarowanego zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę i dodaj do niej ćwiartki pieczarek. Posól i oprósz świeżo zmielonym pieprzem. Podsmażaj do lekkiego zrumienienia pieczarek.

Na patelnię wlej pozostałą śmietanę i  mąkę grzybową z suszonych grzybów. Duś na małym ogniu przez 15 minut mieszając od czasu do czasu.

Ciepłe babeczki podawaj z sosem i udekoruj zieleniną. Smacznego! 🙂

Pin It

3 przemyślenia nt. „Ziemniaczane babeczki gajowego”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *