zapiekanka

Zapiekana kasza jęczmienna z wątróbką

Nie da się ukryć, że lubię kaloryczną kuchnię – bez śmietany i masła nie mogłabym normalnie funkcjonować. Eh… chyba będę musiała pomyśleć o zmniejszeniu porcji przy jednoczesnym zwiększeniu aktywności fizycznej (a mój Pan i Władca niezmiennie wygląda jak antyreklama mojego bloga i mojej kuchni – utuczyć się nie chce). Póki co, z racji siąpiącego deszczu, nie rozsiadam się na ławeczce z książką, kiedy Głodzilla tarza się w piaskownicy, tylko sobie dookoła niej chodzę albo biegam za moim Stworem, by wyciągnąć go z krzaków, w które z maniackim uporem wchodzi. Nie mogę się doczekać słońca i truskawek w przyzwoitej cenie, przynajmniej za piątaka. Zaczną się wtedy pierogi, knedelki, makarony z owocowym sosem, no i dżemory…
zapiekankaSkładniki :

  • 2 czubate łyżki mielonych suszonych grzybów
  • czubata szklanka kaszy jęczmiennej
  • szklanka mleka
  • szklanka bulionu
  • 35 dag wątróbki z kurczaka
  • 2 cebule
  • masło klarowane do smażenia
  • szklanka kremówki
  • 2 jajka
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek

Kaszę jęczmienną opłucz, przełóż do niewielkiego garnka, wsyp zmielone suszone grzyby, płaską łyżeczkę soli, następnie zalej szklanką bulionu i szklanką mleka. Gotuj na małym ogniu aż płyn się wchłonie i w kaszy zrobią się „kratery”. Gdy tak się stanie, zdejmij ją z kuchenki i nie podnosząc pokrywki odstaw na kwadrans, aby doszła (powinna być lekko twardawa i sypka).

Cebulę obierz i posiekaj.Wątróbkę oczyść i podziel na mniejsze kawałki (co najmniej na ćwiartki). Na rozgrzanej patelni rozpuść masło i podsmażaj na nim cebulę aż będzie szklista, po czym dodaj pokrojoną wątróbkę. Kiedy wątróbka się zrumieni, dopraw solą, pieprzem i majerankiem (ilości wg uznania, ale zalecam nie żałować pieprzu i majeranku)

Tak przygotowaną wątróbkę wymieszaj z ugotowaną kaszą i przełóż do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego*. Do kremówki wbij dwa jajka, osól (około 1/3 łyżeczki) i roztrzep. Miksturą zalej zawartość naczynia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę. Wierzch zapiekanki powinien być lekko zrumieniony. Posyp siekaną natką pietruszki i podawaj na ciepło. Smacznego!


zapiekankaDSC_0012-1024*piekłam w glinianym garnku

Pin It

3 przemyślenia nt. „Zapiekana kasza jęczmienna z wątróbką”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *