Zakwas żytni na świąteczny żurek


Może Ci się również spodoba

5 komentarzy

  1. TanieGotowanie napisał(a):

    Nie ma nic lepszego od żurku zrobionego na domowym zakwasie 🙂

    • Gosia napisał(a):

      Czy musi być mąka razowa? W RPA jest tylko zwyczajna żytnia…

      • Agata napisał(a):

        Może być zwyczajna żytnia 🙂

        • Gosia napisał(a):

          Zrobiłam na zwykłej dokładnie wg przepisu (bez chleba), najpierw był glutowaty, potem na wierzchu pojawiła się pleśǹ,
          Może mąka stara? Płynu też ubyło, wsiąkł w mąkę?

          • Agata napisał(a):

            Co rozumiesz przez glutowaty? Jeśli mieszanina okazała się zbyt gęsta, można było dolać wody 🙂 Różne mąki mają różną chłonność. Po wymieszaniu mąki z wodą po jakimś czasie mąka powinna osiąść na dnie naczynia. Część wody mogła wyparować i część na pewno została wchłonięta przez mąkę. Pleśń mogła być już w mące, może na naczyniu, w powietrzu – jeśli coś pływało po powierzchni (np. przyprawy), to miała na czym rosnąć.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

banner