Zakwas buraczany na barszcz (bez soli)


Może Ci się również spodoba

42 komentarze

  1. Ania napisał(a):

    U mnie identyczny się właśnie kisi 🙂

    • Gos napisał(a):

      Hej, czy zakwas moze stać aż 2 tyg w temp 19 w ciemnym pomieszczeniu ? Nastawilam zakwas przed wyjazdem na wakacje. W międzyczasie nikt do niego nie zaglądał. Po powrocie odkryłam pleśń na wystających plastrach buraka. Zdjelam ja i zakwas wydaje sie ok, ale czy faktycznie tak jest?? Myślicie ze można go użyć ?

      • Agata napisał(a):

        Jeśli spleśniał, to niestety trzeba go wyrzucić, bo pleśń jest również w płynie, zdjęcie kożucha/futerka nic nie pomoże 🙁

  2. mora napisał(a):

    Wygląda nader zachęcająco, dzisiaj nastawiam 🙂

  3. tu-tusia napisał(a):

    Mój już stoi w lodówce i czeka na święta 🙂 Będzie pysznie!

  4. Saling napisał(a):

    Teraz zrobiłem 🙂
    Ciekawe czy zdążę.
    Nie wiem czy razowiec był na naturalnym zakwasie 🙁

  5. mora napisał(a):

    Ja do swojego dodałam nieco zakwasu żytniego ( sama woda)- mam nadzieję,że dzięki temu zaszczepiłam go pożądanymi bakteriami.

  6. Mirek napisał(a):

    bez soli? to będzie cud…,ale w Boże Narodzenie cudy to normalka

    • Agata napisał(a):

      To nie cud tylko biologia. Jeszcze nigdy nie słyszałam, żeby sól była potrzebna do życia bakteriom kwasu mlekowego, które powodują fermentację.

  7. Mirek napisał(a):

    Przepraszam człowiek się uczy całe życie i myślałem, że każda kiszonka potrzebuje soli tak jak kapusta, ogórki, a nawet fasolka szparagowa. kiszę buraczki od jakichś trzydziestu paru lat i zawsze zalewałem buraczki delikatną solanką tzn. 1 łyżkę płaską soli na 2kg buraczków i 3l wody nie daję chleba i zawsze po 4-5 dniach zakwas jest extra. robię go przez cały rok, a nie tylko na święta, ale następny zrobię bez soli i spróbuję.

    • Agata napisał(a):

      Nie ma za co 🙂
      Z tego, co się orientuję, to sól dodaje się do kiszonek, np. do ogórków, by m.in. zachować ich jędrność i powstrzymać inne konkurencyjne procesy – czyli finalny produkt jest dłużej zdatny do spożycia. Sól to przecież jeden ze starszych konserwantów.

      Buraczki kiszę również z dodatkiem soli. Ten przepis pokazuje, że da się również bez. Smakuje trochę inaczej i jest nieco zdrowszy – niektórzy muszą przecież unikać soli.
      Pozdrawiam

  8. Jabłuszko napisał(a):

    Zrobiłam w sobotę,dzisiaj jest środa,dałam tylko buraki,wodę i czosnek.Teraz jest taki gęsty jak galareta,chyba coś nie tak?

  9. montarka napisał(a):

    Witam Prosze powiedzcie jak taki zakwas dawać dziecku. Dziennie w jakiej ilości, czy taki zimny z lodówki, czy wymieszany z ciepła woda? Z góry bardzo dziękuje.

    • Agata napisał(a):

      Montarka, a w jakim wieku to dziecko? 🙂
      Moje dzieciaki dostawały taki zakwas do picia jak już miały skończony rok, około pół szklanki (zazwyczaj więcej nie chciały), w temperaturze pokojowej, nierozcieńczany.

      • Montarka napisał(a):

        Mike dziecko na 3.5 roku, tak wiec mogę mu spokojnie dawac. Czyli rozumiem ze wyjmowałas zakwas z lodówki i jak złapał temp. pokojowa to dawałas dzieciom nierozcienczany? Dziękuje

  10. Ania z. napisał(a):

    Temp. za oknem na plusie, więc słabiej nam w bloku grzeją. Mam nadzieję, że się ukisi mój pierwszy w życiu zakwaterowanie. Nastawiłam słój buraków- stoi 3 dni. Zaczyna ładnie pachnieć. Na powierzchni zrobił się biały korzuszek. Zapachu pleśniadanie nie wyczuwam.
    Poproszę o „diagnozę” na podstawie podanego opisu, czy mój zakwasu ma się dobrze… 🙂

    • Agata napisał(a):

      Aniu, jeśli jest pianka, to znaczy, że zakwas fermentuje jak trzeba 🙂 na zdjęciach pokazałam, jak wyglądała moja – najpierw była biała, potem lekko zszarzała. Niedawno zrobiłam nowe zdjęcia, jak to wygląda przed zlaniem do butelek, więc zajrzyj tu jeszcze, to sobie porównasz 🙂

  11. Darek napisał(a):

    Mój zakwas już się robi na chlebku od teściowej – robi na naturalnym zakwasie. Macie jakieś dobre przepisy na finalny barszcz z tym zakwasem?

  12. ANETA napisał(a):

    Pomocy, zrobiłam zakwas- kolor cudowny,ale…smak nijaki delikatny słodki buraczany. konsystencja bardzo rzadkiej galaretki,i chyba malutka biała plamka(pleśń?) stał tydzień przykryty tetrową pieluchą. mam dylemat co z tym zakwasem zrobić.

    • Agata napisał(a):

      Aneto, czy zakwas jest kwaśny? mógł się jeszcze nie ukisić – czas kiszenia zależy np. od temperatury w domu albo do tego, co dodałaś do niego (chleb, woda z ogórków itp. albo żadnego z tych „przyspieszaczy”), mógł się wydłużyć. Co do tej plamki, to możesz zrobić zdjęcie i wysłać mi na maila albo na fb – zobaczę i Ci powiem.

  13. ANETA napisał(a):

    dziękuję za odzew, no właśnie zakwas nie jest kwaśny. na 2 kg buraków dałam 4 l.ciepłej wody,czosnek,liście laurowe i ziele ang. oraz 2 skórki z chleba razowego(prawdziwego).Stał 7 dni-temp.pokojowa.Po dwóch dniach od zrobienia zakwasu wyjęłam skórki chleba. Zakwas jest gęsty ale słodki zero kwasowości, smak buraczany w smaku ok. Nadaje się to to do barszczu? Plamka nie okazała się pleśnią-na szczęście.Póki co przelałam go do słoików i trzymam w lodówce.

    • Agata napisał(a):

      Aneto, powinien być kwaśny jak każda kiszonka – widocznie potrzebował trochę więcej czasu. Możesz dodać do niego trochę soku z kiszonej kapusty albo ogórków i postawić go w cieple, żeby się ukwasił albo zostawić tak, jak jest i potraktować go jako „farbkę” do barszczu, a zupę dosmaczyć sokiem z cytryny 😉

  14. ANETA napisał(a):

    Dziękuję Agatko za pomoc i życzę smacznych, zdrowych i wesołych świąt.:)

    • Agata napisał(a):

      Aneto, dziękuję za życzenia – Tobie i całej Twojej rodzinie życzę pogodnych, szczęśliwych świąt! I smacznych też, oczywiście 🙂

  15. Anna napisał(a):

    Dzien dobry,
    Mam troche trywialne pytanie;) Jak powinien smakowac zakwas? Moj stal 7 dni, dalam wode, szczypte soli, czosnek, kolor ma piekny, nie bylo plesni ale gdy sprobowalam to smakuje mi jak sfermentowany sok, wiem ze zachodzi proces fermentacji ale czy finalowy produkt powinien miec ostry sfermentowany smak?

  16. anaw napisał(a):

    a czym docisnąc składniki, żeby nie wypływały na powierzchnię ?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

banner