wytrawne muffiny

Wytrawne muffiny z warzywami i serem

Idealna propozycja dla tych, którym przejadły się kanapki albo wiedzą, że nadchodzący poranek będzie zabiegany i zabraknie czasu na to, żeby je zrobić. Upiekłam je, bo nikomu nie chciało się iść do sklepu, a na robienie chleba nie miałam już sił. Zrobienie tych babeczek zajmuje dosłownie 10 minut (nie licząc pieczenia). Jako dodatków użyłam m. in. sera w aromatyzowanym ziołami oleju, który robi moja Mama. Spokojnie można go zastąpić twardym, wyraźnym w smaku serem typu feta lub innym ulubionym, pokrojonym w kostkę.

O wypiekach tego typu warto pomyśleć, kiedy planujemy np. całodniowy wypad za miasto – świetnie nadają się na piknik na łonie natury. Człowiekowi Wyżerce muffiny smakowały na śniadanie tak bardzo, że nie grymasiłby, gdyby miał je jeszcze zjeść na obiad. A na zielonej trawce? Pożarłby je w try miga 🙂
wytrawne muffiny

Składniki (12 dużych albo 18 standardowych)

  • 500 g mąki pszennej (typ 650)
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 100 ml oleju ziołowego
  • 300 ml maślanki
  • 2 jajka
  • dodatki: pół czerwonej papryki, pół pęczka szczypiorku, około 1/2 kostki sera typu feta, kilka oliwek, kilka pomidorków koktajlowych, kilka listków bazylii (u mnie bordowej)

Najpierw przygotuj dodatki: opłucz i osusz warzywa, paprykę* i fetę pokrój w kostkę, oliwki na plasterki, pomidorki na pół lub na ćwiartki, szczypiorek posiekaj. Pomidorki i bazylię odłóż na bok.

Mąkę razem z sodą przesiej do miski, dodaj sól i rozmaryn.

W drugim naczyniu połącz płynne składniki: maślankę, olej i jajka – rozbełtaj je i wlej do  miski z mąką. Wymieszaj do połączenia składników. Wrzuć dodatki (za wyjątkiem pomidorków i bazylii).

Mieszaninę przekładaj do foremek na muffinki (standardowo do 3/4 wysokości), na wierzchu udekoruj pomidorkami i bazylią. Piecz przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.


wytrawne muffinywytrawne muffinywytrawne muffiny*możesz ją też (jeśli cierpisz na nadmiar czasu) posmarować oliwą, posypać ulubionymi przyprawami, włożyć do woreczka do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 minut, po czym oskórować i dopiero wtedy pokroić.

Pin It

14 przemyśleń nt. „Wytrawne muffiny z warzywami i serem”

  1. mam pytanie, jak dlugo można je przechowywac? chcialabym zabrac w podroz i upiec dzien wczesniej, co o tym sądzisz? pozdrawiam

    1. Spokojnie możesz je upiec dzień wcześniej i zamknąć po ostygnięciu w szczelnym pojemniku – dadzą radę:)
      Pozdrawiam serdecznie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *