wytrawne muffiny

Wytrawne muffiny z bryndzą, papryką i boczkiem

Kilka tygodni temu wspominałam, że w mojej okolicy znajduje się sklep z regionalną, ekologiczną – a co za tym idzie zdrową – żywnością. Zachwyciły mnie zakupione tam parówki, które nie mają nic wspólnego z tym towarem (bo „jedzeniem” często trudno to nazwać), który jest oferowany przez sieciowe sklepy. Co w nich było takiego urzekającego? Odpowiedź można zawrzeć w jednym słowie – mięso 😉 Kolejnym pozytywnym aspektem jest cena, która łamie stereotypy o tym, że aby zjeść tradycyjnie, ekologicznie i zdrowo, to trzeba wydać fortunę. Jest co prawda nieco drożej niż gdzie indziej, ale smaczniej jest zdecydowanie bardziej niż „nieco”! Podczas ostatniej wizyty w Rarytasach Dolnośląskich poczułam powiew góralszczyzny i wyszłam stamtąd z bryndzą, oscypkiem oraz wędzonym (!) piwem dla mojego Pana i Władcy (tak, jestem bardzo dobrą kobietą) 😉
wytrawne muffinySkładniki (10 dużych lub 15 średnich muffinek):

  • 400 g mąki pszennej (typ 650)
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki mielonego białego pieprzu
  • 250 ml mleka
  • 100 ml oleju
  • 2 jajka
  • dodatki: 100g bryndzy podhalańskiej, mała zielona papryka, 150 g wędzonego boczku

Boczek pokrój w kostkę i wytop z niego tłuszcz na dobrze rozgrzanej patelni. Kiedy będzie chrupiący, odsącz go na papierowym ręczniku. Paprykę umyj, pozbaw gniazda nasiennego i pokrój w kostkę.

Suche składniki, czyli mąkę, sodę, sól i pieprz, przesiej do miski.

Składniki mokre – mleko, olej i jajka – wymieszaj w osobnym naczyniu i wlej do mąki z przyprawami. Połącz składniki do powstania jednolitej masy, po czym dodaj przygotowany wcześniej boczek i pokrojoną paprykę.

Nakładaj po łyżce ciasta do foremek, następnie w każdej umieszczaj po łyżeczce bryndzy i przykrywaj kolejną porcją ciasta (wypełniaj foremkę w 3/4 wysokości).

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 25-30 minut.


wytrawne muffinywytrawne muffinywytrawne muffiny

Pin It

3 przemyślenia nt. „Wytrawne muffiny z bryndzą, papryką i boczkiem”

  1. Ale świetnie wyglądają 😉 jeszcze z tymi kolorowymi foremkami to już wogle 😉 polecam boczek od Kani 😉 bardzo dobry ma skład 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *