Żurek wielkanocny

W ramach wstępu do obiecanego przepisu na żurek sypnę garścią truizmów w rodzaju, że jest to najsmaczniejsza zupa na świecie, bo doprawiona satysfakcją z samodzielnego przygotowania zakwasu i że Wasza druga połówka z pewnością spojrzy na Was rozanielonymi oczyma, bo potraficie z samej mąki i garści przypraw zrobić tak pyszną zupkę, jaką kiedyś jako mały fąfel jadł u babci. Myślę, że już bardziej Was nie muszę zachęcać ;)

Warto zrobić żurek samodzielnie chociaż raz w roku, tym bardziej, że robienie zakwasu to 2 minuty autentycznej „pracy” i 3-4 dni oczekiwania.

Składniki:

  • 80 dag żeberek
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek pora
  • kawałek selera
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 3 niewielkie listki laurowe
  • sól
  • 4 ziemniaki
  • 3 pętka białej kiełbasy (parzonej)
  • zakwas (ilość wg uznania)
  • 2 łyżki majeranku
  • 1-1,5 łyżki tartego chrzanu
  • gęsta, kwaśna śmietana (ilość wg uznania)

Ugotuj wywar z żeberek i warzyw (marchew, pietruszka, seler, por). Na tę ilość mięsa wlałam około 2,5 litra wody (dałam 5 kulek ziela angielskiego, 3 niewielkie listki laurowe i 2 łyżeczki soli z lekkim czubkiem). Kiedy już wywar będzie gotowy, wyłów żeberka i warzywa, następnie dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki wraz z pokrojoną na półplasterki białą kiełbasą – gotuj do miękkości ziemniaków.
Do tak przygotowanej „bazy” wlewaj stopniowo zakwas – musisz od czasu do czasu próbować, czy żurek już osiągnął Twój ulubiony smak. Jeśli używasz domowego zakwasu, to zanim go wlejesz, wyłów z niego ziele angielskie, liść laurowy oraz czosnek i dokładnie zamieszaj. Gotuj całość przez około 5 minut.
Dopraw żurek majerankiem, chrzanem i śmietaną. Podawaj z jajkiem na twardo.

9 myśli nt. „Żurek wielkanocny

  1. No, na ten przepis czekałam :) W końcu w tym roku nasza mała rodzinka zje śniadanie wielkanocne we własnym gronie, a ja własnymi rękami zrobię żurek :D Choć przyznam, że zakwas zamieszam kupić w pewnym dyskoncie, co to ma codziennie niskie ceny ;)

  2. A jeszcze pytanko – co proponujesz zrobić z żeberek? My nie przepadamy za takim smakołykiem w jakimś sosie… Oskubać mięso i zmielić?

    • Możesz je nawet zalać galaretą albo potraktować jak mięsko z rosołu i zrobić z nich farsz do naleśników, pierogów. O! nawet jako dodatek do pasztetu możesz tego mięska użyć po zmieleniu :)

  3. Właśnie dziś zagłębiałam się w przepis na pasztet, tak że myślę, że właśnie ta opcja zostanie zrealizowana :) Dzięki!

  4. Koniec końców znalazłam przepis na żurek w „Poradniku Domowym” – właśnie na białej kiełbasie i na ok. 100g wędzonych żeberek go zrobiłam, pyszny wyszedł :) Oczywiście nie wątpię, że i ten taki jest ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>