wątróbka z papryką

Wątróbka drobiowa z cebulą i papryką

Przez jakiś czas znacząco ograniczyłam spożycie wątróbek,  bo uwidziało mi się, że skoro wątroba neutralizuje toksyny, to w jakiś sposób musi je przechowywać. Nic bardziej mylnego! Z programu Kasi Bosackiej dowiedziałam się, że tak się nie dzieje. Jedzmy zatem wątróbkę, bo zawiera żelazo i witaminy A, D, K, PP oraz troszkę B12 i C. A do tego jest taniutka! Tylko będąc w ciąży trzeba na nią uważać i nie zajadać jej codziennie, bo nadmiar witaminy A może być szkodliwy dla rozwijającego się bejbika.

Duszona cebulka, lekko chrupiąca słodka papryka i aksamitne wątróbki – uwielbiam to danie! Właśnie dzięki obecności papryki nie miałam większych problemów z przekonaniem Głodzilli do zjedzenia wątróbki, za którą jednak nie przepada, a że warzywo to w trakcie obróbki termicznej nie traci witamin, to wyciągnęliśmy z tego same korzyści! Trochę smuci, że moje dziecię wychodzi z etapu wszystkożerności i zaczyna wybrzydzać. Możliwe, że próbuje zwrócić w ten sposób na siebie uwagę, bo młodsza Siostra robi się coraz bardziej absorbująca. Wspólne posiłki stają się zatem okazją do spędzenia chwili sam na sam z mamą.
wątróbka z papryką
Składniki (4 solidne porcje):

  • 500 g kurzych wątróbek
  • 2 duże cebule
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • przyprawy: 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki, czarny pieprz (młynek), sól

Wątróbki umyj i oczyść. Możesz podzielić na mniejsze kawałki, ale nie jest to konieczne. Oprósz je majerankiem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Cebule obierz i pokrój w półplasterki, zeszklij na maśle klarowanym. Zdejmij patelnię z ognia i wsyp obie mielone papryki, rozmieszaj dokładnie.

Umytą paprykę pozbaw gniazda nasiennego i pokrój w sporą kostkę, dorzuć do cebuli. Po chwili dodaj wątróbkę i podsmażaj przez kilka minut z obu stron (powinna być miękka i lekko różowa w środku). Na koniec dopraw całość solą.

Podawaj z ryżem ugotowanym na sypko.


wątróbka z papryką

Pin It

3 przemyślenia nt. „Wątróbka drobiowa z cebulą i papryką”

  1. Niestety wątróbkę mogę zjeść tylko bardzo mocno wysmażoną. W innym przypadku jej mazgajowata mazistość nie przejdzie mi przez usta. Ale taka porządnie wyzmażona, w mojej wersji z cebulką, majerankiem i jabłkiem – raz na jakiś czas może być.

    1. Też kiedyś jadłem wysmażoną na wiór, ale z czasem dojrzałem do mazgajowatej mazistości 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *