tarta z zurawina i biala czekolada 01-1024

Tarta z żurawiną i białą czekoladą

Niech Cię nie zmyli słodki róż – to nie jest tarta dla małych dziewczynek. To jest tarta z pazurem, która postawi Cię na nogi i poprawi humor na dłuuugi czas. Jeśli upieczesz ją w okrągłej formie, to możesz się nią radować na okrągło. Ja wybrałam dwie podłużne i zrobiłam ją w dwóch wersjach kolorystycznych – w bieli i w różu.

W kraju nad Wisłą wszelkie tarty są teraz niebywale modne. A okazuje się, że na dobrą sprawę to już nasze babki i prababki przygotowywały ciasta tego typu, najczęściej w okolicach Wielkanocy i nawet nie wiedziały, jakie są trendy i cool. Spójrzmy na takiego mazurka: spód z kruchego ciasta – jest, wyższe brzegi – są, słodkie nadzienie – jest. Mazurek jest słodką do bólu zębów, pięknie przybraną tartą.

Gdy byłam mała, lubiłam ozdabiać mazurki – malować czekoladą gałązki wierzbowe i układać z migdałów albo fistaszków bazie na kajmakowym tle. Niespecjalnie jednak przepadałam za ich jedzeniem – były dla mnie za słodkie i za twarde. Wolałam puszyste baby albo ciężki sernik z domowego twarogu, który pomagałam ucierać w starej makutrze coraz mniejszą z roku na rok pałką. A propos pałki – jakiś czas temu Cisowianka zaliczyła zabawną wpadkę, którą zdążyłam wyłapać, zanim została skasowana (klik).

Teraz smak mi się nieco zmienił i już nie patrzę się krzywo na mazurkopodobne tarty – lubię sobie od czasu do czasu zrobić szokową terapię cukrową. Bardzo dobrze wpływa mi to na samopoczucie, a dzięki temu, że Panna Grymaśna jeszcze funduje mi odsysanie tłuszczu, to konsekwencje omijają moje biodra. Niedawno przygotowałam tartę z dodatkiem procentów. Namoczenie żurawiny w lekkiej, domowej wiśniówce sprawiło, że słodkość została przełamana i nabrała interesującego charakteru.

tarta z zurawina i biala czekolada 03-1024

Składniki na ciasto (2 formy 11 cm x 35 cm):

  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 75 g cukru pudru
  • 4 żółtka
  • szczypta soli

na wierzch:

  • 150 g suszonej żurawiny
  • 100 ml domowej nalewki wiśniowej
  • 300 g białej czekolady
  • 200 ml śmietany kremówki 36%
  • kilka kropel soku z buraka

Żurawinę, jeśli jest w całości, z grubsza posiekaj i zalej wiśniówką. Odstaw na co najmniej godzinę.

Przygotuj kruche ciasto: mąkę wymieszaj z cukrem pudrem i szczyptą soli, dodaj pokrojone w kostkę zimne masło oraz żółtka i szybko wyrób. Jeśli ciasto będzie za suche, możesz dolać 1-2 łyżki zimnej wody. Wyrobione ciasto owiń folią i włóż do lodówki na 30 minut, aby się schłodziło.

Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formy do tarty. Przykryj kawałkiem papieru do pieczenia i obciąż np. suszoną fasolą. Wstaw na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 200°C, następnie wyjmij, zdejmij obciążenie i dopiekaj jeszcze przez 10 minut.

W rondelku zagotuj kremówkę. Zdejmij ją z kuchenki i wrzuć do niej połamaną na kawałki białą czekoladę. Kiedy się rozpuści wymieszaj dokładnie. Możesz od razu dodać sok z niewielkiego buraka, utartego na tarce o drobnych oczkach albo dodać go do połowy czekolady. Ilość zależy od intensywności koloru, jaki chcesz uzyskać.

Żurawinę odcedź i przesyp na podpieczone, ostudzone blaty, następnie zalej ciepłą masą czekoladową.

Kiedy tarty będą chłodne, możesz wstawić je do lodówki, żeby szybciej stężały.


tarta z zurawina i biala czekolada 02-1024

tarta z zurawina i biala czekolada 01-1024

tarta z zurawina i biala czekolada 05-1024

tarta z zurawina i biala czekolada 04-1024

Pin It

4 przemyślenia nt. „Tarta z żurawiną i białą czekoladą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *