Tarta z waniliowym kremem i malinami

Wakacje oficjalnie dobiegły końca. Przy hucznym akompaniamencie płaczących przedszkolaków i dyskretnym szeleście chusteczek wyciąganych przez rodziców rozpoczął się rok szkolny. Człowiek Wyżerka jest już zaprawiony w bojach i z marszu wstąpił do zerówki, a Panna Grymaśna awansowała w górę tabeli i ze żłobka płynnie przeskoczyła do przedszkola – doskonale jednak pamiętam jej zeszłoroczne szlochy i przyspawanie do mojej nogi. Dlatego dla wszystkich mniej lub bardziej dzielnych „szkolniaków” mam pyszną nagrodę – ciacho na sobotę 😉

Waniliowy krem (crème pâtissière) robi się bardzo łatwo – trzeba tylko pamiętać o tym, żeby nie zapomnieć o mieszaniu. Dlatego cały czas w przepisie o tym przypominam – równie łatwo, jak się go robi, można go bowiem zepsuć chwilą nieuwagi.

Crème pâtissière na pierwszy rzut oka przypomina doskonale nam znany budyń, ale jest bardziej aksamitny z uwagi na to, że zagęszczają go żółtka z niewielkim udziałem skrobi, a nie sama skrobia z dodatkiem pszennej mąki. Smakuje też nieporównywalnie lepiej i po połączeniu z masłem może być rewelacyjnym wypełnieniem np. karpatki czy eklerów.

Taka tarta z kremem i sezonowymi owocami jest idealna jako propozycja weekendowego ciasta. Nie wymaga wiele zachodu – zrobienie kruchego ciasta i kremu to pikuś, a owoce wystarczy ułożyć na wierzchu. 

Tarta z waniliowym kremem i malinami 01-1024

Składniki – kruche ciasto na spód (forma o średnicy 25 cm):

  • 200 g mąki pszennej typ 480
  • 100 g zimnego masła pokrojonego w grubą kostkę
  • 60 g cukru (można użyć trzcinowego albo kokosowego)
  • 1 średnie jajko
  • szczypta soli

Wszystkie składniki umieść w robocie kuchennym i zmiksuj do połączenia składników. Uformuj kulę, owiń w folię i wstaw do lodówki na godzinę.

Ciasto rozwałkuj i przenieś na wysmarowaną masłem formę do tarty, starannie wylep boki i nakłuj spód w kilku miejscach widelcem. Wstaw do lodówki na czas rozgrzewania piekarnika do 190°C. Zapiekaj przez 15 minut pod przykryciem z pergaminu i obciążeniem, np. z fasoli, po czym przez 10 – 15 minut bez przykrycia i obciążenia. Gotowy spód odstaw do wystudzenia.

W międzyczasie przygotuj krem:

Składniki – waniliowy krem (crème pâtissière):

  • 500 ml mleka
  • 6 żółtek z dużych jaj
  • 100 g domowego cukru z wanilią (albo 100 g zwykłego cukru i 1 laska wanilii)
  • 2 płaskie łyżki (40 g) skrobi kukurydzianej albo ziemniaczanej
  • dodatkowo: około 300 g malin

Mleko wlej do litrowego garnka z grubym dnem i postaw na średnim ogniu. Jeśli korzystasz ze świeżej wanilii, rozetnij ją wzdłuż i wyskrob z niej ziarenka. Zarówno laskę, jak i ziarenka dodaj do mleka i doprowadź do wrzenia, następnie usuń wanilię. Gdy używasz cukru z wanilią, wystarczy, że po prostu zagotujesz mleko.

Kiedy mleko będzie się zagrzewać, ubij żółtka z cukrem na jasną masę. Na koniec dodaj skrobię ziemniaczaną albo kukurydzianą. I tutaj masz dwie opcje do wyboru: albo wlejesz mleko do żółtek, albo żółtka do mleka. Opiszę obie:

  1. Mleko odstaw na 5 minut, aby lekko przestygło, następnie, pamiętając o mieszaniu, powoli wlej do niego masę jajeczną. Postaw na średnim ogniu i, nie przerywając mieszania, doprowadź mieszaninę do wrzenia. Trzeba uważać, aby krem nie przywarł do dna i ścianek garnka – kiedy krem zgęstnieje do konsystencji budyniu, jest gotowy.
  2. Możesz też cienkim strumieniem wlać gorące mleko do masy żółtkowej (ważne, żeby mieszać cały czas, inaczej masa się zważy), po czym płyn przelać do czystego garnka i gotować – oczywiście znowu cały czas mieszając – do czasu, aż zgęstnieje.

Krem, póki gorący, przykryj folią spożywczą, przyciskając ją do jego powierzchni – zapobiegnie to utworzeniu się nieapetycznego kożucha. Po wystudzeniu rozprowadź go równo na upieczonym spodzie tarty i rozłóż na nim maliny. Wstaw do lodówki na godzinę.


Tarta z waniliowym kremem i malinami 02-1024

Pin It

Jedno przemyślenie nt. „Tarta z waniliowym kremem i malinami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *