chlodnik

Szybki i lekki chłodnik z botwinki

Wcześniej nie przepadałam za chłodnikami, ale najwyraźniej zaczynają mi się zmieniać gusta, bo ten mi bardzo smakował. Podałam go w nieco odchudzonej wersji, bo bez śmietany, która pojawia się jako obligatoryjny składnik w wielu przepisach. Głodzilla z apetytem spałaszował tylko jajka i plasterki ogórka z zupy (czyli wyjadł chłodnikowi oczy i uśmiech), jednak jestem skłonna uznać, że po prostu nie miał apetytu z powodu upału.

Jeśli chodzi o młodsze dzieci, to taką zupką spokojnie nakarmiłabym 11-miesięcznego Bąbla, który nie reaguje alergicznie na produkty mleczne (surowy ogórek bezpiecznie można wprowadzać po 10. miesiącu życia).
chlodnikSkładniki (3 porcje):

  • 2 pęczki botwiny
  • 300 ml bulionu (warzywnego lub mięsnego)
  • 400 ml kefiru (ewentualnie jogurtu naturalnego, maślanki, zsiadłego mleka)
  • 1 długi ogórek
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • sok z cytryny
  • pieprz i sól do smaku
  • jajka na twardo (ilość wg uznania)

Botwinkę umyj – buraczki i łodyżki pokrój na centymetrowe kawałki (bez liści), następnie wrzuć do bulionu, doprowadź do wrzenia i gotuj do miękkości. Zmiksuj całość i odstaw do wystudzenia.

Ogórek obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i zostaw na sitku, aby odciekła woda.

Drobno posiekaj szczypiorek i koperek. Dodaj razem z ogórkiem do zmiksowanej botwinki, wlej kefir i dokładnie zamieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny (ewentualnie można dodać szczyptę cukru).

Wstaw do lodówki na przynajmniej pół godziny.

Podawaj z cząstkami jajka na twardo.


chlodnik

Pin It

2 przemyślenia nt. „Szybki i lekki chłodnik z botwinki”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *