Sushi z kaszy jęczmiennej perłowej z pieczonym łososiem i szparagami (kaszi)

O tym, że sushi można zrobić nie tylko ze specjalnego ryżu, ale i z kaszy, pisałam na początku roku (jeśli umknął ci przepis na kaszi z wędzoną makrelą, to tutaj masz do niego link – klik).

Niedawno zawijałam maki z pieczonym łososiem – aromatycznym, słodko-kwaśnym, z imbirową nutą –  i z zielonymi szparagami. Wszystkie składniki można przygotować dzień wcześniej i sushi rolować tuż przed podaniem.

To świetny pomysł na lekki i szybki, ale pełen wartości odżywczych obiad. W zależności od apetytów z podanych proporcji wychodzą 2 porcje obiadowe albo 4, które można potraktować jako przekąskę. U nas dzieciaki zjadły po 3 maki, z resztą rozprawiliśmy się z Małżem. Zamarynowałam i upiekłam za to większy kawałek łososia i to nim, z dodatkiem szparagów, Człowiek Wyżerka i Panna Grymaśna zaspokoili swoje, nadwątlone upałem, apetyty.

Sushi z kaszy jęczmiennej perłowej z pieczonym łososiem i szparagami 01-1024

Składniki (2-4 porcje):

  • 200 g kaszy jęczmiennej perłowej (mazurskiej)
  • 300 g fileta z łososia (gruby płat, najlepiej polędwica)
  • 4 duże arkusze nori
  • 12 cieniutkich zielonych szparagów
  • 4 łyżki sezamu
  • wasabi (opcjonalnie)
  • sos sojowy do podania

marynata do łososia:

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 czubata łyżeczka świeżego utartego kłącza imbiru (można zastąpić płaską łyżeczką mielonego)

zaprawa do kaszy:

  • 2-3 łyżki octu jabłkowego albo z białego wina (octu winnego max 2 łyżki)
  • 1 czubata łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki soli

Filet z łososia opłucz i osusz papierowym ręcznikiem. Pozbądź się resztek ości i pokrój filet na pasy o szerokości około 3 cm.

Przygotuj marynatę: w miseczce wymieszaj wszystkie składniki (sos sojowy, sok z cytryny, miód i utarty imbir). Marynatą posmaruj rybę, odstaw na co najmniej 15 minut do zamarynowania, następnie przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej resztką marynaty i piecz przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC.

W międzyczasie szparagi ugotuj na parze (powinny być jeszcze lekko chrupkie), a sezam upraż na złoty kolor na suchej patelni, odstaw do ostygnięcia.

Kawałki ryby ostrożnie obtocz w sosie, który pozostał z pieczenia.

Kaszę ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, następnie przesyp ją do miseczki, rozgarnij widelcem i zostaw do przestygnięcia.

W niewielkim słoiczku przygotuj zaprawę: wlej ocet, dodaj cukier i sól, energicznie potrząsaj, aż składniki się połączą i polej letnią kaszę. Dokładnie wymieszaj.

Na specjalnej, bambusowej matce połóż arkusz nori krótszym bokiem do siebie i, delikatnie ugniatając, umieść na nim warstwę kaszy grubą na około 1 cm, zostawiając 4 cm wolne na końcu glonu.

Na kaszy, nie za blisko krawędzi, ułóż wałeczek z kawałków pieczonego łososia, szparagów i posyp go uprażonym sezamem.

Pomagając sobie matką, ostrożnie zwiń arkusz nori, powoli i delikatnie dociskając składniki. Wolny koniec glonu posmaruj odrobiną wody i wasabi (opcjonalnie, ale nie warto z niego rezygnować – świetnie podkręca smaki).

Po zwinięciu odstaw rulon spojeniem do dołu. Z każdym arkuszem postępuj analogicznie.

Gotowe rolki pokrój na 6-8 równych kawałków – nóż powinien być bardzo ostry i dobrze jest zwilżyć go wodą (krańcowe kawałki nie wychodzą tak ładnie i równo).

Podawaj z sosem sojowym.


Sushi z kaszy jęczmiennej perłowej z pieczonym łososiem i szparagami 02b-1024

Sushi z kaszy jęczmiennej perłowej z pieczonym łososiem i szparagami 03-1024

 

Pin It

2 przemyślenia nt. „Sushi z kaszy jęczmiennej perłowej z pieczonym łososiem i szparagami (kaszi)”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *