Surówka z buraka i cebuli

W ramach zapowiedzianej poprawy podaję kolejny przepis na surówkę. No może nie jest to surówka sensu stricto, ponieważ burak jest ugotowany :P Taką surówkę podaję najczęściej do pieczonych mięs.
Buraka lubię też czasem (ale tylko czasem, a dlaczego, to dowiecie się za chwilę) zrobić w wersji zasmażanej, ale za nią nie przepadają moi mężczyźni. Też trochę straciłam do niej serce po pierwszym razie, kiedy im ją zaserwowałam. Zrobiłam jej wtedy dużo, mając na względzie to, że w moim rodzinnym domu wszyscy się nią zajadali. Okazało się, że zostałam sama na froncie i poległam przy próbach wchłonięcia wszystkiego (dwa dni z zasmażanymi burakami na obiad i do kolacji). A jak pewnie zauważyliście, odczuwam silną niechęć do wyrzucania jedzenia ;)

Składniki:

  • 1 średni burak
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka octu ryżowego (może być winny lub jabłkowy)
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • po szczypcie soli i pieprzu

Buraka obierz, podziel na ćwiartki i ugotuj w lekko osolonej wodzie (około 20 min). Ostudź i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę obierz i pokrój w drobniutką kostkę. Dodaj do buraków, przypraw szczyptą soli i (najlepiej świeżo zmielonego) pieprzu. Wlej około łyżeczkę octu i mniej więcej łyżkę oliwy. Wymieszaj dokładnie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>