DSC_0031-1024

Staropolski kapuśniak myśliwski

Oglądaliście film „Czarodziej z Harlemu” z 1988? Jest tam przepiękna, kultowa scena z PRL-owską stołówką, bigosem i kapuśniakiem. Jeśli nie kojarzycie, obejrzyjcie to -> klik.

Przy tworzeniu tego kapuśniaku zainspirowałam się moją ulubioną „Kuchnią polską” Ewy Aszkiewicz – spokojnie, nie dolałam z czajnika wody do bigosu 🙂

Składniki :

  • 2 litry rosołu lub mięsno-warzywnego wywaru
  • 40 dag kiszonej kapusty
  • 4 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 20 dag dobrej kiełbasy (np. myśliwskiej)
  • 20 dag wędzonego, chudego boczku
  • duża cebula
  • 2 suszone grzybki
  • 1 łyżka masła klarowanego*
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 jagody jałowca
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • sól i pieprz do smaku

Zagotuj bulion z liściem laurowym, zielem angielskim, jałowcem i grzybkami. Obierz ziemniaki i marchewkę. Pokrój ziemniaki w drobną kostkę (jak do zupy), marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do wywaru. Kapustę odciśnij z nadmiaru soku i posiekaj. Wrzuć razem z kminkiem do garnka, kiedy ziemniaki będą już prawie miękkie. Zagotuj i zmniejsz płomień.
Posiekaj cebulę i zeszklij ją na maśle. W trakcie podsmażania cebuli, pokrój boczek w kostkę i kiełbasę na plasterki. Do zeszklonej cebuli dodaj boczek, podsmażaj, aż stanie się chrupki. Dodaj do zupy, wsyp też do niej mieloną paprykę i od razu podsmaż plasterki kiełbasy. Część przełóż do garnka, kilka zostaw do dekoracji. Gotuj razem przez 10 minut. Pod koniec dopraw do smaku pieprzem i solą.


*lub oleju do smażenia

Pin It

3 przemyślenia nt. „Staropolski kapuśniak myśliwski”

  1. Podoba mi się, że pokazujesz na swoim blogu normalne jedzenie dla normalnych ludzi. Od jakiegoś czasu tu zaglądam i muszę powiedzieć, że rozwijasz się – robisz coraz ciekawsze zdjęcia 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *