Sezamowe paluchy drożdżowe

Nigdy nie wiesz, co wzbudzi zachwyt u Twojego dziecka. Nigdy.

Zdarzy się, że ugotujesz jakąś wypierdzianą potrawę, a ono przejdzie obok niej obojętnie i nawet nie dziobnie jej widelcem czy łyżką. A potem upieczesz coś tak prostego, jak te drożdżowe paluchy, a dziecko rzuci Ci się w ramiona, wołając: „Dziękuję, Mamo, że zrobiłaś to!”.

Taka była reakcja Człowieka Wyżerki, nazwał je „bułki-patyki”.

Panna Grymaśna, z właściwym sobie chłodnym zainteresowaniem podeszła do nich jako do produktu spożywczego, ale z entuzjazmem wyciągała do nich rączki, żeby je porwać i rozszarpać. Dobrze, że mam odkurzacz, bo tyle sezamu na wykładzinie jeszcze nie widziałam. Wystarczyła chwila nieuwagi.

sezamowe paluchy drozdzowe 01-1024

Składniki (na 2 blaszki, około 20 sztuk):

  • 480 g mąki pszennej chlebowej
  • 40 g sezamu
  • 300 ml ciepłej wody
  • 8 g drożdży instant
  • 4 łyżki oliwy albo oleju
  • 1 łyżeczka soli

dodatkowo:

  •  żółtko z odrobiną wody do posmarowania
  • sezam do posypania

Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, drożdże instant i sezam. Wlej wodę i olej, wyrabiaj przez około 10 minut, aż ciasto będzie odstawać od ręki.

Odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsca na około godzinę, powinno podwoić objętość.

Wyrośnięte ciasto wyrób raz jeszcze i uformuj dwie równe kule (1 kula na jedną blachę do pieczenia). Każdą kulę podziel na 8-10 kawałków (nie muszą być równe) i utocz z nich wałeczki.

Wałeczki układaj, zachowując odstępy, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Odstaw pod przykryciem na 15 minut, aby się napuszyły, następnie posmaruj żółtkiem rozrobionym z łyżką wody i posyp sezamem.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200ºC na około 15 minut. Paluchy powinny się ładnie zezłocić.


sezamowe paluchy drozdzowe 02-1024

sezamowe paluchy drozdzowe 03-1024

sezamowe paluchy drozdzowe 04-1024

sezamowe paluchy drozdzowe 05-1024

Pin It

2 przemyślenia nt. „Sezamowe paluchy drożdżowe”

  1. Wyglądają super! Niebawem sprawdzę przepis na mojej trzyletniej Pannie Grymaśnej 🙂 Mam nadzieję że jej zasmakują. Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *