Sernikobrownie

Zbyt rzadko piekę serniki. Darzę je szczególną atencją, zawsze w gościach rzucam się na nie w pierwszej kolejności, a robię je od wielkiego dzwonu. Do takich szczególnych okazji można zaliczyć wydanie kolejnego numeru magazynu „Kocioł”, który jest współtworzony przez grono dolnośląskich blogerów kulinarnych. 

Cieszę się, że mam możliwość działać w „Kotle”, bo od kiedy wróciłam do pracy, trochę mniej myślę o kulinariach, coraz częściej brakuje mi czasu na szukanie inspiracji, coraz rzadziej gotuję coś z myślą o późniejszej publikacji. „Kocioł” motywuje do działania i daje poczucie przynależenia do wspólnoty, przy okazji zapewniając to przyjemne uczucie bezinteresownego dzielenia się. A dzielimy się naprawdę samymi dobrociami. W numerze styczniowo-lutowym skupiliśmy się wokół tematu soczewicy i czekolady.

Wiem, wiem… sernik nie jest pierwszym skojarzeniem, kiedy myślimy o czekoladzie. Co innego brownie – ciężkie, intensywne w smaku ciasto czekoladowe. Nie ja pierwsza zauważyłam,  że świetnie nadaje się ono na spód do sernika, tworząc z nim piękną, kontrastową kompozycję o dekadenckim smaku. 

Przepis można modyfikować, dodając do masy serowej masło orzechowe, tahini, orzechy albo owoce. Ciasto w trakcie pieczenia wyrasta, ale jak to sernik łagodnie opada podczas stygnięcia. Nie polecam przechowywać sernikobrownie w lodówce, bo spód robi się nieprzyjemnie twardy.

sernikobrownie 07-1024

Składniki na brownie (na tortownicę o średnicy 22 cm):

  • 125 g masła
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 3 jaja
  • 90 g cukru trzcinowego Damerara
  • 100 g mąki pszennej
  • 10 g kakao
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

sernik:

  • 500 g półtłustego twarogu (2 kostki)
  • 125 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 100 g jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Masło przełóż do rondelka i rozpuść, następnie zdejmij z kuchenki i wrzuć posiekaną czekoladę. Mieszaj do rozpuszczenia.

Jajka ubij z cukrem i ekstraktem waniliowym. Zmiksuj z mąką i kakao, na koniec dodając przestudzoną czekoladę z masłem.

Masę wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj powierzchnię i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 minut.

W międzyczasie przygotuj masę serową: twaróg zmiel trzykrotnie lub wrzuć do dużego kielicha blendera razem z pozostałymi składnikami i dokładnie miksuj przez około 3 – 5 minut (zależy do sprzętu). Masa nie powinna mieć grudek i być dość rzadka. Jeśli nie masz tak pojemnego kielicha, to twaróg zmiel, a potem wymieszaj dokładnie z resztą składników (możesz użyć też niezbyt wodnistego twarogu z wiaderka).

Podpieczone brownie wyjmij z piekarnika i zmniejsz temperaturę do 160°C. Na ciasto czekoladowe wylej masę serową, wyrównaj i ponownie wstaw do piekarnika. Piecz przez 30-35 minut.

Po upieczeniu ciasto studź w uchylonym piekarniku. 


sernikobrownie 01-1024

sernikobrownie 02-1024

sernikobrownie 03-1024

sernikobrownie 04-1024

sernikobrownie 05-1024

Pin It

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *