DSC_0023-1024

Sernik z kokosem siostry Anastazji

Ten sernik „rozwalił mi system” dwa razy. Pierwszy raz, kiedy go jadłam (zrobiła go moja Mama). Wcześniej nie przepadałam za sernikami, a od tego nie mogłam się oderwać (Człowiek Wyżerka też, co widać również na załączonym obrazku poniżej)! Jest puszysty, lekki i nie za słodki. Drugi raz – podczas robienia. Jest czarodziejski – spodu nie trzeba podpiekać, a masa serowa, która bardziej przypomina serową zupę, w czarodziejski wręcz sposób zamienia się w trakcie pieczenia w puch. Polecam – musicie go upiec, tym bardziej, że jest naprawdę prosty i szybki!

Z podanych niżej proporcji wychodzi duża blacha ciacha 🙂

Przepis (nieco zmodyfikowany) pochodzi z książki „103 ciasta Siostry Anastazji”.

Składniki (ciasto):

  • 30 dag mąki pszennej
  • 10 dag margaryny lub masła
  • 10 dag cukru
  • 1 łyżka smalcu (pominęłam)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

masa serowa:

  • 1 kg twarogu (może być z kubełka)
  • 1 szklanka cukru
  • 3 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 4 żółtka
  • 2 jajka
  • cukier waniliowy
  • 1 budyń śmietankowy*

beza kokosowa:

  • 3/4 szklanki cukru
  • 6 białek**
  • 20 dag wiórków kokosowych
  • szczypta soli

Najpierw przygotuj kruche ciasto, czyli przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, wsyp cukier i szczyptę soli. W górce z mąki zrób dołek, wbij tam jajka i wlej żółtka. Posiekaj masło i całość zagnieć szybko na jednolite ciasto. Uformuj je w kulkę, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na przynajmniej godzinę do wychłodzenia.

Kiedy ciasto na spód już będzie schłodzone, włącz piekarnik na 180ºC i zajmij się formą, w której będziesz piekła/piekł. Najlepiej jest wyłożyć ją papierem do pieczenia. Na przygotowaną formę wyłóż rozwałkowane kruche ciasto.

Zrób masę serową, czyli (jeśli używasz serka z kubełka) po prostu zmiksuj ze sobą wszystkie składniki i wylej je na blaszkę do pieczenia wyłożoną ciastem. Jeśli używasz twarogu w kostce, wcześniej zmiel do 2-3 razy.

Sernik wstaw do nagrzanego piekarnika (180º). Piecz przez około godzinę (może być dłużej lub krócej w zależności od wysokości warstwy).

Na kwadrans przed końcem pieczenia wyłóż na niego bezę kokosową i jeszcze raz wstawić do piekarnika. Bezę robi się tak: ubij schłodzone białka z dodatkiem odrobiny soli na sztywną pianę, po czym stopniowo dodawaj cukier (nadal ubijając). Na koniec wsyp wiórki kokosowe i delikatnie wymieszaj.



* „masa serowa” wydała mi się tak ekstremalnie rzadka, że dałam 2 budynie – okazuje się, że z 1 też wyjdzie.
** dałam 8 białek, bo w lodówce miałam „zapas” – pozostałych składników tyle samo.

Pin It

33 przemyślenia nt. „Sernik z kokosem siostry Anastazji”

  1. Śliczny serniczek :)) akurat mi twarożek leży w lodówce, więc chyba go dziś zrobie :))
    Pozdrawiam i dziękuję za inspiracje,
    Olinka – Smakowy Raj

  2. Mój sernik właśnie się dopieka. Też dałam 2 budynie, bo masa jest faktycznie rzadka. Piekę w blaszce 25×36 cm i myślę, że mogłaby być większa, bo beza lekko wystaje nad krawędż, ale wygląda rewelacyjnie, mam nadzieję, że tak samo będzie smakował.

  3. Sernik rewelcja, wychodzi nawet gdy ktos nie ma reki do pieczenia…
    Polecam 😉
    Dziekuje za umieszczenie tak wspaniałego przepisu…

  4. To jest najlepszy sernik na świecie! Piekę go co niedziela, ale z połowy porcji, bo nie mamy takiego przerobu 😀

    1. Nie powiedziałabym, żeby sernik był „ciapowaty”. Jeśli Ci taki wyszedł, to może go nie dopiekłaś? Dawałam czasami dwa budynie, ale spoko konsystencja wychodzi też z jednym. Ilości mleka nie zmieniałam.

      1. 3 szklanki mleka na kilogram sera?
        To strasznie mleczny sernik, a nie kokosowy, ciapowaty mimo upieczenia 😉

  5. to będzie moje pierwsze podejście do tego sernika i mam pytanie – może banalne, ale niech tam, i tak nikt mnie tu nie zna 😀 Czy ten budyń dodaje się jako proszek? Czy jako budyń już gotowy, ugotowany w podanej ilości mleka?

  6. Mieszkam w Hamburgu-czym moge zastapic „ser do sernikow”?Bede wdzieczna za odpowiedz-pozdrawiam,a przepisami jestem zachwycona.

    1. Elżbieto, nie wiem, co można kupić w Hamburgu, ale myślę, że zwykły ser twarogowy powinien być dostępny. Trzeba będzie go zmielić trzykrotnie albo chociaż zmiksować na gładko z dodatkiem śmietany, żeby nie było grudek i był kremowy. Pozdrawiam i życzę powodzenia 🙂

  7. Chcę zrobić ten serniczek, gdyż uwielbiam ten gatunek ciasta, ale mam pytanie…bo może czegoś nie doczytałam…czy piekarnik nastawiamy na termoobieg czy standard góra i dół?

  8. To mój drugi przepis w życiu i może pierwszy udany 😉 Po czym poznam, że sernik się dopiekł? górę trochę mi złapało, ale jak wbijam nóż w gorący sernik, to jest nieco wilgotny. Czy on musi stężeć?

    1. Sernik będzie trochę wilgotny, po ostygnięciu stężeje. Do suchego patyczka nie da się go upiec 🙂 Jak ostygnie, możesz go wstawić do lodówki.

  9. witam zrobiłam wlaśnie ten serniczek piecze sie doczekać sie nie moge kiedy go skosztuje 😀 robie to jako prezent na spóźniony dzien babci pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *