Schab wg Czesława z Wilna


Może Ci się również spodoba

34 komentarze

  1. karmel-itka napisał(a):

    rewelacyjne zdjęcia, a o schabie to nawet nie wspomnę. Czesław z Wilna zna się na rzeczy!

  2. Ola Wilczek napisał(a):

    Jakoś zawsze bałam się tego przepisu i spożycia schabu bez obróbki cieplnej. Może się przełamię, bo gotowa wędlina faktycznie wygląda świetnie 🙂

  3. Opalanka napisał(a):

    Szykuję się do niego już od dawna. Wersja w gazie i ze sznurkiem mówi do mnie. I piękne zdjęcia. No zrobić muszę:)

  4. ulcik napisał(a):

    Czy w pończosze ( tak jak u mnie) czy w skarpecie – grunt, że pyszny jest !
    pozdrawiam
    Ulcik

  5. Karolina napisał(a):

    Dlaczego to tak ważne, by nie zmywać z mięsa resztek cukru?

    • Agata napisał(a):

      1. wpłynie to na smak
      2. umycie schabu może naruszyć jego naturalną florę bakteryjną (bakterie kwasu mlekowego) i zaszczepić mu bakterie gnilne albo zwiększyć jego podatność na pleśnie.

      To oczywiście jest opcjonalne i zależy od domowego mikroklimatu. Jedni umyją i nic się mięsu nie stanie, innym spleśnieje albo zgnije. Zauważono, że więcej z mięsem mogą kombinować ci, którzy mieszkają wyżej nad poziomem morza.

  6. GINNY84 napisał(a):

    Koniecznie musi być sól niejodowana? Niedoczytałam i mięso leży już kilka godz w jodowanej 🙁 🙁

  7. M. napisał(a):

    Czy mogę zostawić w cukrze na całą noc?

    • Agata napisał(a):

      Nie mam pojęcia, nigdy tak długo nie trzymałam. Do 8 godzin bym zaryzykowała. Może lepiej rano obtoczyć w cukrze, a po tych kilku godzinach na spokojnie zasolić?

      • M. napisał(a):

        problem w tym, że jak obtoczę rano, to będzie w tym cukrze jeszcze dłużej, niż całą noc 😉
        nic to – spróbuję późnym wieczorem zasypać i raniutko wyjąć – trzymaj kciuki 😉

        • Agata napisał(a):

          M., konsultowałam się z moją Mamą, która ten schab robi non stop i mogę Cię uspokoić – zostawiała w cukrze na kilkanaście godzin i nic się z nim złego nie działo. Możesz spać spokojnie i do woli 🙂

      • mario44 napisał(a):

        Trzymam 24 h w cukrze, potem 24 h w soli, 24 h w przyprawach, 5-8 dni suszenia i smacznego :-).

  8. is napisał(a):

    mozna spozywac po ok 10 dniach, a jest jakas gorna granica??

    • Agata napisał(a):

      Nie ma górnej granicy – przechowywany w lodówce będzie nadal obsychał, po jakimś czasie może być już trudny do pokrojenia. Zazwyczaj dość szybko się zjada 😉

  9. is napisał(a):

    Zrobilam, zjedzone, wszyscy, ktorzy probowali zachwyceni:)) czy na Pani blogu znajde cos „podobnego”, zeby znowy poeksperymentowac?? :))

    • Agata napisał(a):

      Nie eksperymentowałam więcej z suszonymi mięsami, ale skoro jest czytelnicze zapotrzebowanie, to poszukam ciekawych przepisów i wypróbuję 😉

  10. Cynamonowy Pył napisał(a):

    Agatko, schab zrobiony, zjedzony ze smakiem a przepis posyłam dalej w świat, jest genialny 🙂 Pozdrawiam 🙂

  11. Wojtek napisał(a):

    Jaki dajemy cukier – puder czy zwykły (kryształ) ?

  12. pama39 napisał(a):

    Witam.Nie znalazłam soli bez jodu, więc dałam tą z jodem myślisz , że się schab uda?Pozdrawiam 🙂

  13. kiki napisał(a):

    Przepis do bani , jakieŚ totalne głupoty AGATA, raz piszesz ze niejodowana drugi odpowiadasz że jodowana lepsza do przetworów – istna kołomyja

    • Agata napisał(a):

      Kiki, faktycznie, machnęłam się i odpisałam w jednym komentarzu, że jodowana – miała być niejodowana. Możliwe, że w tamtym momencie coś lub jakiś mały ktoś mnie rozproszył. Poprawiłam to przed chwilą. W przepisie i we wstępie jest jednak konsekwentnie, że najlepiej nada się niejodowana sól. Jeśli uważasz, że przepis jest do bani i piszę głupoty, to z niego nie korzystaj i nie męcz się lekturą tego bloga. Jest dużo innych w sieci.

  1. 5 listopada 2017

    […] Rok – znakomita. Pod nazwą „schab według Czesława z Wilna” znalazłam ją na Agata Gotuje. Można też szukać jej jako „schab z pończochy”, bo to jeden ze sposobów na zawijanie […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

banner