DSC_0048-1024

Sałatka z brokuła, pomidorów i jajek

Wielkimi krokami nadchodzi najbardziej „jajcarskie” święto w roku – Wielkanoc (wybaczcie mi mój rubaszny ton – nie należę do specjalnie praktykujących osób, święta mają dla mnie wymiar przede wszystkim kulinarny. Zapewne na starość mi się to zmieni :P). W ramach wstępniaka podam Wam przepis na dość popularną sałatkę z wykorzystaniem m.in. jaj. Trudno mi powiedzieć, skąd znam przepis. Parę razy jadłam ją u moich rodziców, a kilka miesięcy temu przypomniał mi o niej „Poradnik Domowy” (wydało się – prenumeruję owy).
Oczywiście zmieniłam trochę przepis na sałatkę z brokuła, pomidora i jajek (nie przepadam za takimi długimi tytułami, ale jak trza to trza – wujek google lubi takie zagrywki). Użyłam drobnych pomidorków (typu cherry), bo te duże, które teraz są w obrocie, mają obrzydliwy posmak plastiku. Całość polałam sosem majonezowo-jogurtowo-koperkowym. Pysznie się komponuje! Polecam z czystym sumieniem 😉

Składniki :

  • 1 brokuł (ok. 50 dag)
  • 25 dag pomidorków typu cherry
  • 3-4 jajka na twardo
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka posiekanego koperku (świeżego)
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Brokuł opłucz, podziel na różyczki i wrzuć do wrzącej osolonej wody. Gotuj nie dłużej niż 5 minut (nie rozgotuj!). Odcedź i ostudź.
Jajka na twardo obierz ze skorupek i pokrój na ćwiartki.
Pomidorki opłucz i pokrój na ćwiartki.
Wymieszaj majonez z jogurtem, koperkiem, szczyptą soli i odrobiną świeżo mielonego pieprzu.
W dużej salaterce ułóż warstwę różyczek brokułu, jajek i pomidorków. Polej sosem. Schłodź w lodówce i podawaj 😉


Pin It

10 przemyśleń nt. „Sałatka z brokuła, pomidorów i jajek”

  1. Dupa mi rośnie przez Twoją twórczość 😛 Po każdym przepisie powinnaś specjalnie dla mnie dopisywać jak zrzucić pochłonięte kalorie 😀

  2. Pyszna, jak chcecie mniej kalorii w sosie jogurtowym zamiast majonezu polecam dodać 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżkę musztardy lub więcej czosnku i sporo świeżych ziòł aby nie było zbyt mdłe.:)
    Natomiast odświętnie dla tych ktòrzy nie liczą kalori , dodajemy podsmażony na cebulce cienko pokrojony boczek, mniammm 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *