Sałatka nicejska

Trochę strach publikować przepis na sałatkę nicejską, bo zawsze znajdzie się ktoś, kto powie, że inaczej się ją robi, co innego powinno się znaleźć, że jakie grzanki, kobieto! I to grzanki z chleba na zakwasie! I sałata lodowa?! Rzymska, tylko rzymska, a najlepiej same serduszka! Przyjmę to jednak na klatę.

Widziałam przepisy na legendarną sałatkę z Nicei, w których zamiast sałaty był szpinak, a jako dodatek ziemniaki albo makaron. Moim zdaniem w tej sałatce chodzi o to, żeby była zielona fasolka, oliwki, pomidor, jajko i tuńczyk. No i sałata, oczywiście. Ewentualnie pokrojona w piórka czerwona cebula i fileciki anchois. Tuńczyk natomiast może być z puszki, w sosie własnym albo w formie grillowanego fileta.

Ten dodatek ryby sprawia, że ta sałatka jest pełnowartościowym i sycącym posiłkiem, który spokojnie może zastąpić obiad. Nawet mój Małż w upalne dni nie marudzi, że dostaje sałatkę zamiast zupy i drugiego dania z surówką, kompotem i deserem. Pod warunkiem, że jest jakiś deser. Ale on ma specjalny deserowy żołądek, który zawsze domaga się wypełnienia i w magiczny sposób „znika kalorie”, bo nic a nic ten mój Połówek nie tyje…

sałatka nicejska 01-1024

Składniki (2 konkretne porcje):

  • 2 garści zielonej fasolki szparagowej (ok. 100 g, może być mrożona)
  • niewielka główka sałaty lodowej lub rzymskiej
  • 1 pomidor malinowy
  • 4 połówki suszonych pomidorów w oliwie
  • 4 łyżki czarnych oliwek bez pestek
  • 4 gałązki bazylii
  • ok. 200 g tuńczyka w sosie własnym (z puszki)
  • 2 garści grzanek (przygotowałam je z 2 kromek domowego chleba na zakwasie)
  • 2 jajka ugotowane na twardo

winegret:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek (albo ze słoika z suszonymi pomidorami)
  • sok z ½ cytryny
  • przyprawy: sól morska, cukier

Z fasolki szparagowej odetnij końcówki i, jeśli jest taka potrzeba, pozbaw łyka. Ugotuj w lekko osolonej wodzie (powinna być al dente), dokładnie odcedź, przestudź i pokrój na ok. 5 cm kawałki.

Przygotuj winegret:  do słoiczka wlej oliwę (użyłam aromatycznej oliwy, w której były zanurzone suszone pomidory), sok wyciśnięty z połowy cytryny i dopraw do do smaku solą i cukrem (po około pół łyżeczki). Słoiczek zakręć i energicznie nim potrząsaj przez chwilę. Odstaw i zabierz się za sałatkę.

Na półmisku rozłóż porwaną na kawałki sałatę, ułóż na niej pokrojonego na plasterki pomidora i podzielone na mniejsze kawałki suszone pomidory odsączone z zalewy.  Na nich rozrzuć pokrojone na plasterki czarne oliwki i listki oberwane z czterech gałązek bazylii.

Tuńczyka odsącz z sosu i podziel na mniejsze kawałki. Rozłóż go równomiernie na półmisku i dodaj ostudzoną fasolkę.

Całość polej winegretem i zwieńcz jajkami na twardo pokrojonymi na ósemki oraz grzankami.

Grzanki przygotowałam z domowego razowego chleba (dwie spore kromki posmarowałam oliwą za pomocą silikonowego pędzelka, następnie pokroiłam je w kostkę i podsmażyłam na suchej patelni).


sałatka nicejska 02-1024

sałatka nicejska 03-1024

 

Pin It

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *