salatka makaronowa z tunczykiem 03-1024

Sałatka makaronowa z tuńczykiem i miodowym winegretem

W poprzednim wpisie rozwodziłam się nad tematem niejedzenia Panny Grymaśnej. Za nami trudny okres, bo w zeszłym tygodniu spadły na nas plagi w postaci wyżynających się czwórek i zapalenia ucha. Niewielki apetyt zamienił się w apetyt zerowy, a ja w mamę liczącą każdy wchłonięty najdrobniejszy okruszek chleba.

W którymś momencie całkowicie straciłam ochotę na przygotowywanie posiłków, które wymagają kilkugodzinnego stania w kuchni. Zrobiłam sałatkę.

Nałożyłam Pannie Grymaśnej porcję na talerzyk i z radością odnotowałam, że zjadła 3 kokardki, kawałek tuńczyka i 5 oliwek. Pomidorka przeżuła i wypluła, a rukolę ze wstrętem strąciła na podłogę. Czyli, patrząc na jej wcześniejsze osiągnięcia, objadła się jak bąk.

salatka makaronowa z tunczykiem 01-1024

Składniki (3-4 porcje):

  • 250 g makaronu (np. kokardki)
  • 200 g tuńczyka w sosie własnym
  • 10 suszonych pomidorów w oliwie
  • 30 czarnych oliwek bez pestek
  • 6 pomidorków cherry
  • solidna garść rukoli

miodowy winegret:

  • 4 łyżki aromatycznej oliwy (z suszonych pomidorów)
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1/2 łyżeczki płynnego miodu spadziowego
  • szczypta soli morskiej i czarnego pieprzu

Makaron ugotuj al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedź i ostudź.

Do niewielkiego słoiczka wlej składniki winegretu, zakręć go i wymieszaj, energicznie potrząsając.

Suszone pomidory pokrój w wąskie paski, pomidorki cherry na połówki, a oliwki opłucz z zalewy.

Makaron, oliwki i suszone pomidory umieść w misce, polej sosem i wymieszaj. Na koniec dodaj podzielone na cząstki kawałki tuńczyka, rukolę i połówki pomidorków. Delikatnie wymieszaj i podawaj.


salatka makaronowa z tunczykiem 04-1024

salatka makaronowa z tunczykiem 02-1024

 

Pin It

3 przemyślenia nt. „Sałatka makaronowa z tuńczykiem i miodowym winegretem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *