rozmarynowe bułeczki z serem

Rozmarynowe mini bułeczki zapiekane z serem

Połączenie smakowe sera, miodu i rozmarynu uważam za bardzo udane. Za jednym zamachem zapieka się go razem z maleńkimi drożdżowymi bułeczkami. Odrywane od kręgu i zanurzane w serze kojarzą się trochę z fondue. Taka przekąska to świetny sposób na wspólne kuchenne imprezy. Zaproszeni goście pomagają lepić kulki, popijając winko czekają aż wyrosną i z niecierpliwością wyjmują je z piekarnika razem z gorącym, ciągnącym serem. Jeśli apetyty są duże, to sera można kupić więcej i roztapiać go w piekarniku lub w mikrofalówce.

Jeśli szukacie pomysłów na szybkie słodkie wypieki, to zajrzyjcie na stronę mojeciasto.pl.
rozmarynowe bułeczki z serem
Składniki

ser:

  • 1 krążek sera w tekturce albo w drewnianym pojemniczku (camembert albo inny tego typu)
  • 1 łyżka miodu (u mnie nawłociowy, może być inny)
  • kilka listków rozmarynu

rozmarynowe bułeczki:

  • 250 g mąki pszennej (t650)
  • 150 ml mleka
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 30 g margaryny do pieczenia Kasia
  • rozkłócone jajko do smarowania

Mleko podgrzej, aby było letnie, następnie dodaj do niego łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki oraz pokrusz drożdże. Wymieszaj dokładnie i odstaw w ciepłe miejsce, aby zaczyn ruszył.

Rozpuść w rondelku margarynę Kasia i lekko przestudź.

Do miski przesiej mąkę, wlej do niej zaczyn, wsyp sól i rozmaryn. Wyrabiaj do uzyskania jednolitego ciasta, po czym wlej płynną margarynę i kontynuuj, aż tłuszcz się wchłonie. Uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Kiedy ciasto podwoi objętość, wyrób je ponownie i uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego.

Na środku blachy wyłożonej papierem do pieczenia ustaw pojemniczek z serem i dookoła poukładaj bułeczki (w niewielkich odstępach). Przykryj i poczekaj, aż się trochę napuszą.

Gdy bułeczki są już gotowe do pieczenia posmaruj je rozmąconym jajkiem i przypraw ser – polej go miodem i ułóż na nim kilka listków rozmarynu.

Piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.

Upieczone bułeczki odrywaj od kręgu i nabieraj nimi roztopiony ser.


rozrozmarynowe bułeczki z seremrozmarynowe bułeczki z seremrozmarynowe bułeczki z serem/wpis zawiera lokowanie produktu/

Pin It

8 przemyśleń nt. „Rozmarynowe mini bułeczki zapiekane z serem”

  1. Ha ha, trudno przeoczyć ten lokowany produkt 😉 Wszystko wygląda mega apetycznie, ale obawiam się, że z moim antytalentem nie wyszłoby tak ładnie… 😉

  2. właśnoe robię Pani bułeczki. Ciasto odstawiłam do wyrośnięcia, myśle, ze dobrze wyrobione i tak juz stoi w ciepłe ok. Godziny i urosło baaardzo niewiele. Pisała Pani, ze musimpodwoic obiétosc. Nie wiem, czy moje da radę, a jeśli, to kiedy to może nastąpić? Jak długo u Pani rośnie ciasto? Ile czasu zajmuje muodwojenie objętości. Bardzo jestem ciekawa!

  3. Moje ciasto nie podwoiło objętości, ale pomimo to bułeczki wyszly super. Drożdże były świeże, w kuchni ciepło. Nie wiem dlaczego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *