quiche ze szparagami i boczkiem

Quiche z zielonymi szparagami i boczkiem

Sezon szparagowy w pełni. Wczoraj z samego rana razem z moją Trzódką wybraliśmy się na pieszą wyprawę po szparagi do dość oddalonego warzywniaka. Najlepiej kupować je jak najwcześniej, bo niestety często są one przez sprzedawców niewłaściwie przechowywane – w moim wypadku pęczki po prostu stały sobie na ladzie bez kontaktu z wodą. Gdybym przyszła po południu, nie kupiłabym ich już, bo byłyby zwiędnięte i niesmaczne. Przed transakcją sprawdźcie, czy są dobre – wystarczy potrzeć je o siebie. Jeśli będą skrzypieć, to znaczy, że są świeże i soczyste. Główki powinny być też ściśle zamknięte. Można też złamać łodygę – jeśli tryśnie sokiem, to też dobrze. Ale o takich manewrach przy sprzedawcy możemy pomarzyć.

Zielonych szparagów przeważnie nie trzeba obierać, wystarczy odłamać zdrewniałe końcówki. Można jeść je gotowane tradycyjnie lub na parze, grillowane czy pieczone, samodzielnie albo w formie dodatku do innych dań. Pyszne są nawet na surowo – troszkę przypominają w smaku zielony groszek.

Łup z wyprawy szparagowej trafił do quiche, który jest wariacją na temat placka lotaryńskiego (quiche lorraine). Szparagów nie trzeba podgotowywać, bo dochodzą w trakcie pieczenia. Do swojego placka nie dodawałam dodatkowej soli, bo zarówno ser, jak i boczek były wystarczająco słone. Placek jest doskonały i na ciepło, i na zimno.
quiche ze szparagami i boczkiem
Składniki (ciasto):

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • duża szczypta soli
  • masło do wysmarowania formy

farsz:

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 150 g wędzonego boczku
  • 3 duże jaja
  • 100 g cheddara
  • 200 g śmietany kremówki 30-36%
  • 100 g kwaśnej śmietany 22%
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Mąkę przesiej z solą. Masło posiekaj i dodaj je do mąki, wbij jajko i szybko zagnieć całość do połączenia się składników. Uformuj kulę, owiń folią i wstaw do lodówki na pół godziny.

Formę do pieczenia wysmaruj masłem. Ciasto rozwałkuj i przełóż do formy. Utwórz równe, dość wysokie brzegi i równomiernie ponakłuwaj wierzch widelcem. Przykryj papierem do pieczenia i obciąż np. fasolą. Zapiekaj przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.

Zajmij się farszem:

Szparagi opłucz i odłam zdrewniałe końcówki (możesz je zachować i dodać do bulionu warzywnego).

Boczek pokrój na cienkie plasterki, następnie w kostkę. Podsmaż na suchej patelni, aby wytopić tłuszczyk.

W naczyniu odpowiedniej wielkości wymieszaj obie śmietany z jajkami oraz świeżo zmielonym pieprzem (ilość wg uznania). Dodaj starty na tarce o niewielkich otworach ser. Zamieszaj.

Na podpieczonym spodzie ułóż szparagi, posyp boczkiem i wylej masę śmietanowo-jajeczną.

Piecz do zrumienienia przez około 40 minut w 180°C.


quiche ze szparagami i boczkiemquiche ze szparagami i boczkiem

Pin It

5 przemyśleń nt. „Quiche z zielonymi szparagami i boczkiem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *