DSC_0025-1024

Pszenny razowiec z ziarnami

To jeden z pierwszych chlebów, co do których nie miałam żadnych wątpliwości, czy wyszły. Zachwycił mnie swoim kwaskowatym smakiem i lekko wilgotnym, puszystym miąższem. Jest bardzo syty, bo z dodatkiem ziaren. I co dla mnie najważniejsze – to moja własna receptura, udana improwizacja 🙂

Składniki na zaczyn pszenny razowy:

  • 50 g zakwasu pszennego
  • 275 mąki pszennej razowej
  • 275 letniej wody

Składniki na chleb:

  • 550 g zaczynu pszennego razowego
  • 700 g mąki pszennej typ 650
  • 30 g pestek dyni
  • 30 g siemienia lnianego
  • 2 lekko czubate łyżeczki soli
  • 3 czubate łyżeczki miodu
  • 360 ml wody
  • czarny sezam albo mak do posypania
  • otręby do wysypania formy

Na dwanaście godzin przed przygotowaniem zasadniczego ciasta na chleb sporządź zaczyn, mieszając aktywny zakwas pszenny z mąką i letnią wodą w podanych proporcjach. 50g odłóż do słoiczka i umieść w lodówce – przyda się do następnego wypieku – resztę odstaw w ciepłe miejsce (ok 22-25 stopni).

Do dużej miski przesiej mąkę pszenną, wsyp ziarna i sól. W letniej wodzie rozpuść miód. Wlej do miski zaczyn oraz wodę i zagniataj przez kwadrans, aż powstanie gładkie, sprężyste ciasto. Odstaw je na pół godziny, aby odpoczęło, przykrywając uprzednio czystą ściereczką. Po tym czasie ponownie wyrób i umieść w wysypanej otrębami formie. Ja piekłam w garnku rzymskim (tutaj możesz przeczytać, jak go przygotować do pieczenia chleba).

Ciasto chlebowe powinno wyrastać w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.


Wyrośnięte ciasto oprósz makiem lub czarnym sezamem i wstaw do naparowanego, nagrzanego do 250 stopni piekarnika (trochę inaczej rzecz się odbywa, jeśli pieczesz w garnku rzymskim – zapoznaj się z przepisem podanym w linku wyżej ;)) – po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 190 stopni i piecz przez godzinę.

Po wyjęciu z piekarnika i formy zrób test na wypieczenie – postukaj w spód bochenka drewnianą łyżką. Jeśli usłyszysz głuchy odgłos – jest dobry. Studź na kratce pod ściereczką.

Ten chlebek smakuje pysznie i ze słodkimi dodatkami w postaci domowego dżemorka, i z wytrawnymi: serkami, wędlinką.

Pin It

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *