pstrag

Pstrąg z patelni w sosie koperkowym

Ten przepis na smażonego pstrąga jest banalnie prosty i niewiarygodnie pyszny za sprawą specjalnego sosu (nie mylić ze „specjalnym” sosem z dworcowych knyszarni :P). Cały jego sekret polega na tym, że bazą do niego jest masło, na którym smażyła się wcześniej ryba. Masło klarowane przejmuje dużo smaku od delikatnie przyprawionego pstrąga i tworzy z nim integralną całość. Koperek nadaje lekkości a kremówka – znamion rozpusty 😉
Przepis podpatrzyłam u mojej Mamy.pstragSkładniki (dla 3 osób):

  • 3 sprawione pstrągi
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 200 ml kremówki
  • pęczek koperku (drobno posiekany)
  • sól
  • pieprz
  • mąka do obtoczenia ryb

Pstrągi umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Oprósz z wewnątrz i zewnątrz solą, odstaw na kwadrans. Po tym czasie obtocz w mące, nadmiar otrząśnij i smaż na rozgrzanym maśle przez około 5 minut z każdej strony*.

Na patelnię i resztę tłuszczu, na którym smażyła się ryba, wlej kremówkę i dodaj posiekany koperek. Zagotuj, dopraw solą i pieprzem do smaku, następnie przelej do sosjerki i podawaj do ryby. Smacznego! 🙂


pstragpstrag
*pierwszą stronę smażę pod szczelną pokrywką – ryba szybciej dochodzi. Kiedy smażę drugą stronę, zdejmuję pokrywkę, żeby nie „parować” skórki – powinna zachować chrupkość 🙂

Pin It

5 przemyśleń nt. „Pstrąg z patelni w sosie koperkowym”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *