DSC_0011-1024

Pstrąg pieczony z cytryną i masłem ziołowym (w papilotach)

Pokutuje mit, że jedzenie świeżych ryb jest drogą sprawą. Tymczasem zakup 2 pstrągów to wydatek rzędu około 10 złotych. Do tego trochę ryżu, czosnek, natka pietruszki i masło. Za niecałe 15 złotych dwie osoby mogą zjeść bardzo smaczny, zdrowy i niedrogi posiłek. A zrobienie pstrąga w papilotach jest dziecinnie łatwe – jak przy wielu pysznych rzeczach! W prostocie jest smak :)

Składniki :

  • 2 sprawione pstrągi
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 2 niewielkie ząbki czosnku
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • cytryna (bio)
  • sól

Pstrągi umyj, osusz papierowym ręcznikiem i oprósz z wierzchu solą.

Natkę pietruszki drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z miękkim masłem, dopraw solą i przełóż do brzuszka ryby. Do środka włóż również po 1-2 plasterki obranej ze skórki cytryny.

Rybę szczelnie zawiń w natłuszczoną masłem lub oliwą folię aluminiową albo papier do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 20 minut (możesz też wrzucić na grill).

Ryba będzie gotowa, kiedy płetwę grzbietową wyjmiesz z niej bez trudu.

Podawaj z plasterkiem cytryny.

Pin It

33 myśli na temat “Pstrąg pieczony z cytryną i masłem ziołowym (w papilotach)”

  1. Zgadzam się z tezą, że w prostocie jest smak – nie musimy wydziwiać z wyszukanymi przyprawami i przepisami żeby sprawić przyjemność naszym kubkom smakowym oraz zdrowo nakarmić naszych bliskich.

  2. Witam,

    proszę o informację gdzie można kupić 2 pstrągi za 10 zł. Pstrąg patroszony z hodowli kosztuje 19 zł/kg. Jedna sztuka patroszona to około 600 g.

    Pozdrawiam

    1. Witam, na przykład w biedronce. Nie powiedziałam przecież, że to są 2 półkilowe pstrągi. 600 g pstrąga to naprawdę duża ryba, raczej nie tak zwany „porcyjniak” dla jednej osoby – chyba, że ma duży spust. Pozdrawiam 😉

      1. Słyszałem o tych z biedronki, aczkolwiek nigdy nie mogę trafić na nie, więc nie wierzę w ich istnienie :). Nie widziałem chyba mniejszych niż te pół kilograma z hodowli. Nie wiem czy trzeb mieć pojemny żołądek, w Kompanii Piwnej podają tak na oko półkilogramowe i moja 55 kilogramowa partnerka nie ma problemów ze zjedzeniem, wręcz chce więcej :)

        Pozdrawiam

        1. No to podziwiam apetyt wybranki i jej przemianę materii :)
          Takim mniejszym pstrągiem też się można najeść, jeśli jest w towarzystwie ryżu czy chlebka i jakiejś surówki. W Kompanii Piwnej nie miałam przyjemności jeść, ale we Wrocławiu w Oregano niestety miałam wątpliwą – pstrąg był „porcyjniakiem”, ale bardzo niesmacznym, wcale nieprzyprawionym. Nie dałam mu rady. Jak widać waga ryby nie ma większego znaczenia, ale sposób przygotowania już tak :)
          Pzdr

        2. jak szukacie pstrągów, to proszę udać się do Macro. Idealne na jedną porcję ok.250g sztuka a i cena tez przystępną :)

    2. Jedna sztuka to średnio 250-300g więc wcale nie jest tak drogo. Świeżego można kupić np. w Lidlu..lub innym markecie lub sklepie rybnym.

    3. w lidlu jest pstrąg paczkowany po 2szt.
      14 zł/kg.
      2 szt.wychodzi od.ok 5.60 do ok.7.80 za paczkę w zależności od wagi.

    4. Wczoraj kupiłam w Liedlu 2 patroszone pstrągi za 9,70 a z hodowli jest taniej,jak mnie pouczyła znajoma-a pstrągi piecze często.A więc-smacznego!

  3. Potwierdzam. Pstrągi z Biedronki istnieją , są świeże i smaczne- jadłam kilkakrotnie i kupię ponownie jeżeli trafię. Potwierdzam również tezę,że waga nie ma znaczenia, jeżeli rybka jest dobrze przyrządzona ; i odwrotnie- kiedy niesmaczna to mało już jest za dużo. Pozdrawiam :)

  4. Osobiście nie widziałam wypatroszonego pstrąga o wadze 600g. Właśnie wróciłam z zakupów i kupiłam 2 świeże wypatroszone pstrągi za 9,71zł, przy czym cena za kg wynosi 19,99

  5. Witam! Obecnie można kupić patroszone pstrągi w Lidlu. Ja kupiłam dwa waga ok.660g a zapłacilam za nie 9,85zł. Do tego sałata i obiadek jak się patrzy 😀

    1. Ha! mój mąż też dziś upolował z Lidlu te pstrągi tanie, więc ja już w nie wierzę 😉 A jutro powyższy przepis wcielę w życie.

  6. Agato! Szukałam przepisu na jutrzejszego pstrąga i po wpisaniu w google zapytania Twój blog wyskakuje jako pierwszy! Gratuluję pozycjonowania :)

  7. aktualnie,do niedzieli,znow promocja w lidlu.2patroszone pstragi teczowe,spore za 6,30zl(kg 14,90zl).wiec do kuchni i czekmy na ciekawe przepisy

  8. Kupuje ryby w Biedronce, dzisiaj za 2 pstrągi 12 zł zapłaciłam (22zł kosztuje kilogram) do tego zrobie pieczone ziemniaczki i surówke z białej kapusty 😉

  9. Witam,

    woj. śląskie – Złoty Potok obok Janowa. Ja zwykle tam udaje się po pstrągi.
    Jest to dosyć duża hodowla i macie pewność zakupu świeżej rybki – bo przy Tobie jest wyciągana z wody. Na miejscu do kupienia także wędzone.
    Mniam:)

  10. Pod Krakowem – hodowla w Dolinie Będkowskiej.
    Są pyszne!
    Mozna też zjeść na miejscu, ale to już drozsza sprawa…

  11. Widzę, że ludzie rozpisali się o cenie pstrąga i miejscach gdzie można go kupić zamiast o samym przepisie. Od jakiegoś czasu chcę zrobić pstrąga, ale ze względu na mojego przestrzegającego post partnera nareszcie mam okazję :) Przepis mi się podoba, bo nie jest udziwniony. Mam nadzieje, że wszystko mi się uda i będzie smakował. Pozdrawiam imienniczkę :)

    1. Agato, bardzo mi miło, że zdecydowałaś się na mój przepis. Ucieszę się, jeśli wrócisz, by dać znać, jak wyszło :)
      Pozdrawiam serdecznie!

      1. Nie napisałam w marcu, ale pstrąg był rewelacją. Teraz robię dla całej rodziny :) Mam nadzieje, że im też będzie smakował jak i mi. Dziś pstrągi kupione z hodowli przy rwącym potoku u źródeł Wisły.
        Pozdrawiam :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>