potrawka z kurczaka

Potrawka z indyka z pełnoziarnistymi knedelkami

Inspirację do przygotowywania nowych posiłków można czerpać zewsząd! Przepis na tę potrawkę poznałam dzięki powieści Barbary O’Neal „Sposób na happy end”. Nieco go przerobiłam, ponieważ oryginalnie był on z wykorzystaniem półtorakilogramowego kurczaka. Ten gatunek sporadycznie pojawia się na naszym stole, ponieważ sposób w jaki odbywa się przemysłowy chów kurczaków, to dla nas przegięcie pały, a ten hodowany humanitarnie jest z kolei irracjonalnie drogi, jeśli kupuje się u pośredników zamiast bezpośrednio u rolnika (ale trzeba przyznać, że są to dobrze wydane pieniądze).

Parę miesięcy temu przeczytałam krótki wywiad z jakimś profesorem z którejś z naszych akademii rolniczych. Zapytany o zdrowy drób wspomniał o indykach. Stwierdził, że jest to ptak duży z definicji i stosunkowo dobrze rosnący, więc nie „zmusza” on hodowców do faszerowania go przyspieszaczami wzrostu, otrzymuje jedynie szczepionki (nawet ten ekologiczny). Niestety nie pamiętam, jak się nazywał ten profesor, ani w jakiej pierwotnie to było gazecie (nadziałam się na przedruk w „Angorze”), więc musicie wierzyć mi na słowo 🙂

Wracając do potrawki – zauroczyły mnie w niej puszyste knedelki, które zrobiłam w zdrowszym wydaniu, z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Ciasto do nich przygotowuje się prawie jak na kruche ciasteczka, ale gotuje się je w potrawce, dzięki czemu nasiąkają wywarem i aromatem przypraw. Takie danie można też wykonać w wersji nieco szybszej i zagospodarować w ten sposób mięso z drobiowego rosołu. Szybszy sposób jest moim zdaniem zdrowszy, bo nie rozgotowuje się warzyw „na śmierć”. Podaję obie metody w przepisie. Na koniec jeszcze dodam, że potrawka najlepiej udaje się w szerokim garnku, gęsiarce lub na głębokiej, dużej patelni z pokrywką (im większa powierzchnia, tym lepiej dla knedelków).

potrawka z kurczakaSkładniki (4-6 porcji):

  • 4 skrzydła indycze
  • 1 duża cebula
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 3 spore marchewki
  • przyprawy: 1 liść laurowy, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka szałwii, 1 łyżeczka soli, czarny pieprz do smaku
  • 2 łyżki dobrego oleju rzepakowego albo oliwy

Wersja „oryginalna”: Skrzydła umyj i oczyść. Marchewkę obierz i pokrój w kostkę, seler naciowy pozbaw łyka i pokrój na plasterki, cebulę posiekaj. Do sporego, jak najszerszego garnka wlej olej lub oliwę . Na rozgrzany tłuszcz wrzuć warzywa i duś przez 5 minut, co pozwoli wydobyć ich smak. Następnie dodaj skrzydła, sól i listek laurowy, zalej taką ilością wody, aby wszystkie składniki były przykryte. Gotuj przez dwie godziny.

Kiedy mięso będzie już miękkie, a wywar esencjonalny, wyłów skrzydełka, ostudź je i obierz z mięsa (skórę wyrzucam, bo nie lubię, ale można ją dodać do potrawki). Wrzuć z powrotem do garnka, dodaj resztę przypraw (szałwię i tymianek, pieprzu wg uznania) i ustaw na minimalnym płomieniu. Weź się za knedelki.

Wersja „szybsza”: Dzień wcześniej na skrzydełkach z dodatkiem włoszczyzny ugotuj rosół (około 2,5 litra). Obierz mięso z kości i odlej 1-1,5 litra rosołu, a resztę zjedz lub wykorzystaj do innej zupy 🙂

Marchewkę obierz i pokrój w kostkę, seler naciowy pozbaw łyka i pokrój na plasterki, cebulę posiekaj. Do sporego, jak najszerszego garnka wlej olej lub oliwę . Na rozgrzany tłuszcz wrzuć warzywa i duś przez 5 minut, co pozwoli wydobyć ich smak. Następnie dodaj obrane mięso i zalej rosołem, dodaj przyprawy i gotuj na wolnym ogniu przez pół godziny. W międzyczasie przygotuj knedelki.

Knedelki:

  • 250 ml maślanki
  • 180 g mąki pszennej (t650)
  • 160 g mąki pszennej razowej
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki zimnego masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru

Do miski przesiej obie mąki z sodą, wsyp cukier i sól. Dodaj masłem i rozrób palcami z mąką. Wlej maślankę i wyrób gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby dolej trochę maślanki lub dodaj więcej mąki.

Stolnicę lekko oprósz mąką i rozwałkuj ciasto na grubość około 2 centymetrów i pokrój w romby, kwadraty lub inne kształty (możesz  nawet powycinać foremką, jeśli masz taką fantazję).

Delikatnie ułóż knedelki pojedynczą warstwą na powierzchni potrawki i przykryj pokrywką. Gotuj na średnim ogniu przez 10 minut. Nie mieszaj, bo nie urosną! Gotowe kluski powinny być puszyste i w środku mają przypominać bułeczki.


potrawka z kurczakapotrawka z kurczakapotrawka z kurczaka

Pin It

4 przemyślenia nt. „Potrawka z indyka z pełnoziarnistymi knedelkami”

  1. Zrobiłam wersję wykorzystująca kuraka po rosole i to jest genialne! Te knedelki wymiatają! Dzięki za przepis!

  2. Coś czuję, że wypróbuję 🙂
    A mam jeszcze pytanie. Jeśli piszesz, że typ mąki 650, to ma to wielkie znaczenie? Bo my np. kupujemy w młynie większe ilości mąki pszennej zwykłej (typ 405) i wolałabym po prostu z niej korzystać, niż kupować pszenną innego typu. Chyba, że to konieczne, aby potrawa się udała 🙂

    1. Nie ma to większego znaczenia. Możliwe, że będziesz musiała dać mniej mokrych składników, bo im drobniejszy typ mąki (czyli niższy typ) tym mniej w nią wsiąka 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *